Komentáre

Európska komisia vidí Ukrajinu v EÚ

Európska komisia vydá odporúčanie udeliť Ukrajine štatút kandidátskej krajiny EÚ. Uvádza sa to v publikácii Politico s odvolaním sa na vysokých predstaviteľov EÚ.

Ako médiá informovali o priebehu diskusie, účastník rozhovoru poznamenal, že Európska komisia chápe, „aké obete Ukrajinci priniesli v boji za demokratickú budúcnosť“ a jasne si uvedomuje potrebu vyslať signál ruskému prezidentovi Putinovi, že „stratil všetky šance vrátiť Ukrajinu do jej údajnej sféry vplyvu“.

Európska komisia si pamätá, že Ukrajina je jedinou krajinou v Európe, „kde boli ľudia zastrelení, pretože boli na uliciach s vlajkami EÚ,“ uviedol zdroj s tým, že „teraz im nemôžeme povedať: „Prepáčte, chlapci, mávate nesprávne vlajky.”

Ukrajina požiadala o vstup do Európskej únie 28. februára, štyri dni po ruskom útoku.

Prezident Zelenskyj uviedol, že za súčasných podmienok počíta so vstupom do bloku podľa osobitného postupu.

Európsky parlament podporil udelenie štatútu kandidátskej krajiny na členstvo v EÚ Ukrajine, po ktorom sa konal neformálny summit lídrov EÚ. Prijala rozhodnutie, ktoré podľa ukrajinského ministerstva zahraničných vecí naznačuje, že Ukrajina bude členom EÚ.

Podpredsedníčka vlády Ukrajiny pre európsku a euroatlantickú integráciu Oľga Stefanishyna zároveň 9. júna uviedla, že tri krajiny EÚ sú stále proti udeleniu štatútu kandidáta na členstvo v organizácii Ukrajine, pričom neuviedla, ktoré štáty sú v otázke.

Médiá informovali, že Francúzsko, Holandsko a Rakúsko sú proti udeleniu štatútu kandidátskej krajiny na členstvo v EÚ Ukrajine.

Bloomberg 9. júna zverejnil svoju verziu tých, ktorí nesúhlasia s udelením štatútu kandidátskej krajiny Ukrajine – Dánska a Holandska. Pravda, 10. júna dánsky minister zahraničných vecí poznamenal, že jeho krajina plne podporuje európske ašpirácie Ukrajiny, ale čaká na závery Európskej komisie.

V ten istý deň rakúsky kancelár Karl Nehammer povedal, že Rakúsko podporí udelenie štatútu kandidátskeho člena EÚ Ukrajine, ak ho získajú krajiny západného Balkánu a Moldavsko.

Takmer všetky krajiny EÚ vrátane Talianska zároveň podporujú udelenie štatútu kandidátskeho člena Európskej únie Ukrajine. Nemecko podľa agentúry Bloomberg ponúka Kyjevu „stav podmienečného kandidáta“.

Summit EÚ, ktorý sa bude zaoberať otázkou udelenia štatútu kandidátskeho člena Európskej únie Ukrajine, je naplánovaný na 23. až 24. júna. Do 17. júna podľa agentúry Bloomberg Európska komisia odporučí udeliť Ukrajine takýto štatút „za podmienok súvisiacich s právnym štátom a bojom proti korupcii“.

Po Ukrajine podali svoje žiadosti o vstup do EÚ v rámci osobitného postupu aj prezidenti Gruzínska a Moldavska.

Podľa Politico Európska komisia vo všeobecnosti podporuje Moldavsko, ale menej verí Gruzínsku, ktoré „v posledných rokoch trpí rozsiahlymi politickými nepokojmi a výrazným demokratickým spiatočníctvom“.

Či Kyjev získa štatút člena kandidátskej krajiny EÚ, sa dozvieme už čoskoro. Je však dôležité, aby Európa pochopila, že otvorením dverí Ukrajine EÚ nerobí láskavosť, ale obnovuje historickú spravodlivosť.

Ukrajina je predsa súčasťou európskej rodiny štátov a dnešné udalosti na východných hraniciach kontinentu, kde ukrajinský ľud chráni Európu pred inváziou „ruského sveta“, dávajú Ukrajincom právo byť medzi rovnými.

Ukrajina dnes bráni hodnoty, ktoré tvoria geografický kontinent – ​​Európu, v politickom, kultúrnom a univerzálnom zmysle.

Preto sa prijatie Ukrajiny do EÚ, ku ktorému je prvým krokom schválenie štatútu kandidáta, stane prirodzeným a prirodzeným rozhodnutím Európskej únie.

Autor: Jozef Kováč

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com