Komentáre

Situácia v okupovanom Mariupole je katastrofálna – genocída ukrajinského ľudu

Starosta  v prístavnom meste Mariupol Vadim Bojčenko v piatok obvinil ruské jednotky a separatistický oddiel Východnej pevnosti, že zajali zvyšných 100 000 obyvateľov Mariupolu ako rukojemníkov.

Informuje o tom agentúra DPA. Bojčenko povedal, že muži nemali šancu opustiť zdevastované mesto na bezpečné ukrajinské územie. Starosta je presvedčený, že Rusko používa mužov ako živé štíty, aby ukrajinským silám sťažili boj proti prístavnému mestu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj opakovane povedal, že Kyjev čaká na ďalšie ťažké zbrane od západných spojencov, kým sa pokúsi oslobodiť ďalšie ukrajinské územie od ruských síl, pripomenula DPA.

Boichenko tiež uviedol, že v bojoch v Mariupole zahynulo viac ako 20 000 ľudí. To bolo “dvakrát toľko ako počas nemeckej okupácie počas druhej svetovej vojny,” dodal. Podľa neho išlo o najväčšie krviprelievanie v histórii Mariupolu.

Agentúra DPA poznamenala, že Bojčenkom uvedené číselné údaje nebolo možné overiť z nezávislých zdrojov.

Bojčenko súčasne upozornil, že riziko infekcií z iba čiastočne pochovaných mŕtvol je v Mariupole a okolí veľmi vysoké.

Bojčenkov poradca Petro Andriuščenko v piatok na sociálnych sieťach napísal, že “okupačná správa” mesta Mariupol zakázala pohyb civilistov medzi jednotlivými mestskými časťami a nie je možný ani výjazd z mesta.

Podľa Andriuščenka súvisí toto opatrenie s karanténou. Proruské úrady sa ju snažia zaviesť, pretože sa obávajú, že v meste, ktoré je už dlhý čas bez dodávok vody, elektriny a s veľmi zlými hygienickými podmienkami, vypukne epidémia cholery.

Pre rastúcu nespokojnosť obyvateľov a pre nekontrolovaný únik informácií o dianí v meste do zvyšku Ukrajiny sa tamojšia okupačná správa rozhodla aj zosilniť preverovanie obyvateľstva – ich tzv. filtráciu, dodal poradca. Proruské úrady podľa jeho slov práve preto v meste posilňujú represívne pátracie jednotky a aktivované bolo aj pátrania po proukrajinských aktivistoch.

Obyvateľov Mariupolu, ktorí sú v bezpečí mimo mesta, Andriuščenko vyzval, aby sa “za žiadnych okolností” nevracali. Na ľudí, ktorí v meste uviazli, apeloval, aby sa pokúsili ujsť do spriatelených krajín, a to “hoci aj cez Rusko”. Upozornil, že všetko nasvedčuje tomu, že v Mariupole bude proruskými úradmi zrejme zavedený ešte tvrdší režim.

Autor: Jozef Kováč

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com