Svet

Nové dôkazy o ruských vojnových zločinoch proti civilistom – Amnesty International

Ruská armáda je zodpovedná za nezákonné nálety na Borodianku, mimosúdne popravy v mnohých mestách a dedinách na Ukrajine, vrátane Buchy, Andreevky, Zdvizhevky a Vorzelu, za marenie práce humanitárnych koridorov a ďalšie vojnové zločiny. Vyhlásila to v piatok Agnes Kallamar, generálna tajomníčka medzinárodnej organizácie pre ľudské práva Amnesty International, 6. mája na tlačovej konferencii v Kyjeve.

V apríli strávili experti na AI asi dva týždne na severozápade oblasti Kyjeva a zhromaždili tam dôkazy, že Rusi boli zapojení do vojnových zločinov spáchaných medzi koncom februára a začiatkom marca 2022, počas ofenzívy ruských jednotiek na Kyjev.

Zhromažďovanie dôkazov na mieste

Závery štúdie boli prezentované v správe s názvom „Už sa nevráti“: vojnové zločiny na severozápade Kyjevskej oblasti.“ Pri jej príprave sa ľudskoprávni aktivisti opierali okrem iného o výpovede príbuzných a susedia domov a iné trestné činy. Celkovo bolo zhromaždených svedectiev asi sto ľudí. Okrem toho bezprostredne pred cestou zástupcovia AI hovorili s utečencami, ktorí sa presťahovali z Ukrajiny do Poľska.

Toto je vojna na najbohatšom kontinente sveta proti suverénnemu štátu, ktorú začala jedna z najmocnejších krajín sveta a stály člen Bezpečnostnej rady OSN (…) a ktorá sa nevedie z prakov a šípov, nie cvičením diplomatickej výrečnosti, nie legitímnymi prostriedkami politiky,“ povedala. Agnès Callamard pred prezentáciou správy: „Amnesty International vo vzácnom, dokonca historickom geste odsudzuje nezákonné použitie sily Ruskom ako porušenie Charta OSN a akt agresie, zločin definovaný v medzinárodnom práve,“ dodala.

Nálety na obytné budovy v Borodianke

1. a 2. marca ruské lietadlá zaútočili na viacposchodové obytné budovy v Borodyanke, píše sa v správe. Tieto „neprimerané a nerozlišujúce nálety“ zabili podľa AI najmenej 40 civilistov. Začiatkom marca, počas ruskej okupácie miest a dedín na severozápade Kyjevskej oblasti, boli ich obyvatelia vystavení mučeniu, mimosúdnym popravám a iným druhom zlého zaobchádzania, zistili ľudskoprávni aktivisti. V Buche a niekoľkých ďalších mestách a dedinách neďaleko Kyjeva našla a zdokumentovala delegácia Amnesty International dôkazy o nezákonnom zabití 22 civilistov.

Pri návšteve jednej zo štvrtí Bucha, kde pravdepodobne došlo k zabíjaniu civilistov, našli experti na AI dve pancierové náboje kalibru 9×39 mm s čiernou špičkou. Podľa odborníkov na zbrane organizácie sa práve tieto kazety používajú v špeciálnych puškách niektorých elitných vojenských jednotiek Ruskej federácie. Tieto jednotky boli podľa ľudskoprávnych aktivistov zapojené do Buchu.

Neskôr v odpovedi na otázku talianskeho novinára zástupcovia AI objasnili, že v súčasnosti nemajú žiadne dôkazy o tom, že by sa na Ukrajine používali rovnaké zbrane, aké používali špeciálne jednotky ruských ozbrojených síl v Sýrii a Líbyi.

Ostreľovanie kolóny s civilistami

Pri návšteve susedných miest a dedín experti na AI zaznamenali, že niektorí mŕtvi mali zviazané ruky za chrbtom a mali iné známky mučenia.

Správa tiež zdokumentovala výpovede očitých svedkov ostreľovania kolóny áut, ktorá sa pokúšala evakuovať civilistov. Podľa hovorcu aktivistov za ľudské práva toto ostreľovanie zinscenovala ruská armáda.

Správa medzitým uvádza, že rodinní príslušníci zabitých v Borodyanke, Buche a ďalších mestách boli nespokojní so zaobchádzaním s telami svojich príbuzných po tom, ako ich vytiahli z trosiek zrútených budov a plytkých dočasných hrobov, v ktorých boli mnohí pochovaní. „Rodinní príslušníci mali obavy, že manipulácia s telesnými pozostatkami je chaotická, že neboli riadne informovaní a v niektorých prípadoch pozostatky neboli správne identifikované,“ píše sa v správe.

Porušenie medzinárodného práva

„Dôkazy, ktoré sme zhromaždili od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu koncom februára 2022, odhaľujú, že ruské ozbrojené sily sa dopustili vážneho porušenia medzinárodného práva vrátane mimosúdnych popráv a neprimeraných, nerozlišujúcich útokov proti civilnému obyvateľstvu, a to aj v husto obývaných oblastiach. oblasti,“ hovorí Agnès Callamard – Používanie kazetovej munície, ktorá je bez rozdielu zakázaná medzinárodným právom Zneužívanie civilistov žijúcich v obkľúčení a neschopnosť chrániť a zabezpečiť humanitárne koridory Inými slovami, vieme, že zločiny spáchané na ľuďoch žijúcich blízko Kyjeva, o ktorých dnes informujeme, nie sú len epizodické, náhodné alebo náhodné, ale vieme, že sú súčasťou vzoru, ktorý charakterizoval ruské vedenie nepriateľských akcií od začiatku, opakujúci sa vzorec, rozsiahly a zničujúci vo svojich dôsledkoch.“

Podľa šéfa AI, aj keď vezmeme do úvahy medzinárodné sankcie uvalené na Rusko v súvislosti s jeho vojnou proti Ukrajine, „na celom svete je stále príliš veľa ľudí, ktorí veria, že agresia bola nejakým spôsobom oprávnená“. Takáto pozícia je podľa nej neprijateľná: „Zločiny spáchané na Ukrajine sú smrť a zmrzačenie, úplné zničenie a sú úplne neprijateľné.“

„Ruská agresia voči Ukrajine sa týka nás všetkých. Rozpútala medzinárodnú krízu, ktorá si zaslúži globálnu solidaritu. Budeme pokračovať v presadzovaní tohto posolstva, keď sa naši lídri pokúsia dezinformovať alebo skresľovať, keď tvrdia, že zastrašovanie, agresia, militarizácia sú vhodnejšie ako medzinárodná vláda.“ zákona,“ – povedal aktivista za ľudské práva.

Požiadavka na spravodlivý súdny proces

Amnesty International vyzýva na trestné stíhanie všetkých páchateľov vojnových zločinov na Ukrajine, zo všetkých strán konfliktu – „vrátane veliteľov a civilných vodcov, ako sú ministri a hlavy štátov – ktorí vedeli alebo mali dôvod vedieť o vojnových zločinoch spáchaných ich ozbrojenými silami ale nepokúsil sa ich zastaviť ani potrestať zodpovedných.“

Zároveň je potrebné zabezpečiť spravodlivé súdne procesy, bez možnosti uchýliť sa k trestu smrti, zdôrazňuje organizácia vo vyhlásení.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com