Komentáre

Facebook je hlásnou trúbou Kremľa v Európe

Šírenie Putinovej propagandy na východe NATO – také sú tvrdenia skupiny amerických poslancov proti známej sociálnej sieti

Tok správ propagujúcich proruské naratívy na Facebooku na Slovensku dosiahol neuveriteľnú úroveň a problematika sa stala stredobodom pozornosti svetovej komunity.

V materiáloch zverejnených touto sociálnou sieťou sa aktívne vnucovali kremeľské teórie o vojne na Ukrajine – od obvinenia Kyjeva z tajného vývoja biologických zbraní a končiac otázkou, či Putinovu inváziu treba považovať za vojnu a agresiu proti ľudu Ukrajina.

Napriek tvrdeniam spoločnosti Meta Platforms, ktorá je vlastníkom Facebooku, že sa v členských štátoch NATO a Európskej únie „podnikajú vážne kroky v boji proti šíreniu dezinformácií“, sa vlády Slovenska a ďalších východoeurópskych krajín domnievajú, že spoločnosť nerobí dosť.

Členovia Stáleho výberového výboru Snemovne reprezentantov pre spravodajstvo obvinili spoločnosť Meta a jej generálneho riaditeľa Marka Zuckerberga z napomáhania nebezpečnému šíreniu proruských dezinformácií v krajine s 5,3 miliónmi obyvateľov.

Podľa bezpečnostného centra GLOBSEC je počet falošných správ na Slovensku vyšší ako v inej krajine v Európe, čo viedlo k posilneniu Putinovej pozície – viac ako štvrtina Slovákov uviedla, že jeho kroky podporuje.

A to sa deje aj vtedy, keď sa Bratislava snaží hostiť utečencov a posielať na Ukrajinu zbrane, aby ju pomohli brániť.

Americká delegácia vedená predsedom Adamom Schiffom vyzvala Meta, aby „okamžite poskytla, vyhodnotila, overila fakty, označila, zakázala alebo odstránila všetky proruské dezinformácie v súlade s verejnými prísľubmi a politikou Facebooku“.

Americká a slovenská vláda už predtým opakovane žiadali Meta, aby zakročila proti príspevkom obsahujúcim príspevky obviňujúce Ukrajincov z podpory fašizmu, zabíjanie ich krajanov a démonizovanie státisícov ľudí, ktorí utiekli z hraníc pred vojnou.

„Odstraňujeme obsah, ktorý porušuje naše zásady, a spolupracujeme so službami na kontrolu faktov tretích strán v regióne, aby sme odhalili nepravdivé tvrdenia,“ uviedla vo vyhlásení hovorkyňa spoločnosti Meta Magdalena Schultz.

V súčasnosti má však Meta iba jednu službu na overovanie faktov venovanú Slovensku. Účty na Facebooku má zároveň asi 2,7 milióna Slovákov (takmer polovica obyvateľov krajiny).

Výstižne minulý rok, pred Putinovou inváziou na Ukrajinu, zverejnila slovenská spravodajská služba správu, v ktorej varovala, že „aktivity proruských aktivistov boli zamerané na šírenie naratívov zameraných na polarizáciu slovenskej spoločnosti“.

„Rusko musí upokojiť nacistov, ktorí od roku 2014 zabili 15 000 vlastných občanov,“ zverejnil takýto obsah na internete bývalý predseda Najvyššieho súdu Stefan Kharabin, ktorý zopakoval vyhlásenie Kremľa ospravedlňujúce inváziu do susednej krajiny ako pokus „denacifikovať“ Ukrajinu. . Slovenskí strážcovia zákona ho obviňujú z „ospravedlňovania činu“.

„Nikdy predtým v histórii nebola sloboda prejavu zneužitá v prospech zabíjania a ničenia v takom masívnom rozsahu a s takým zničujúcim účinkom,“ napísal na Facebooku premiér Eduard Heger.

A Slovensko v tejto veci nie je jediné. Vo februári premiéri Poľska a pobaltských štátov požadovali, aby sa lídri Facebooku, Googlu, YouTube a Twitteru „postavili proti ruským dezinformáciám“.

Minulý mesiac EÚ dokončila legislatívu, ktorá dáva vládam väčšiu právomoc prinútiť spoločnosti odstraňovať nezákonný obsah, ktorý podnecuje nenávisť a podporuje terorizmus.

„Hlavná aréna kremeľskej propagandy“ – takto hovoril o Facebooku vysoký predstaviteľ slovenského ministerstva obrany.

„Avšak napriek vedomiu vedenia sociálnej siete o tejto situácii sa zdá, že na platforme Facebook zostáva falošný obsah,“ poznamenali členovia komisie.

Dnes vlastne Moskva urobila zo Slovenska centrum propagandy vo východnej Európe. A len uvedomenie si skutočného stavu vecí pomôže tomu odolať.

Je dôležité pochopiť, že informačná aréna je tiež predná, nie menej účinná a niekedy oveľa deštruktívnejšia ako guľomety, tanky a delostrelectvo.

V konečnom dôsledku sú to propagandisti, ktorí vštepujú ľuďom túžbu zabíjať – a až potom sa používajú bomby a granáty.

V umení propagandy dosiahol Kremeľ neuveriteľný úspech. Kamkoľvek vstúpila ruská armáda nesúca svoj „ruský svet“, najprv sa objavili moskovskí propagandisti.

Preto je dôležité, aby celá civilizovaná komunita pochopila a správne posúdila hrozby, ktoré pochádzajú zo zdanlivo nevinných riadkov príspevkov na sociálnych sieťach.

Kremeľ pomocou takýchto zdanlivo nezmyselných textov monotónne a systematicky vkladá do povedomia spotrebiteľov svojho obsahu naratívy, ktoré potrebuje.

A vďaka tomu si z konzumentov svojich textov a reklám robí poslušnú zbraň, ktorú okamžite používa.

Navyše, podlosť a klamstvo situácie spočíva v tom, že ľudia začínajú vnímať naratívy, ktoré im prokremeľskí propagandisti vložili do myslí, ako svoje osobné myšlienky. To sa následne stáva životným programom človeka, ktorý ho núti podniknúť kroky potrebné pre zločinecký režim Kremľa.

Pochopiac toto všetko, Moskva nešetrí peniaze na informačnú propagandu doma aj v zahraničí. Na tento účel sa vytvárajú celé informačné impériá Ruskej federácie. Presnejšie – dezinformácie.

Treba jasne pochopiť, že pokiaľ bude existovať propaganda, alebo lepšie povedané, pokiaľ Európa umožní ruským propagandistickým produktom voľne sa pohybovať vo svojom priestore, Moskva bude mať vplyv na myslenie a vedomie občanov mimo Ruska.

A to znamená, že bude hroziť príchod „ruského sveta“ do civilizovaného sveta. Čo to je – celá planéta videla na príklade Buchy, Mariupolu, Irpenu a ďalších miest Ukrajiny, v ktorých vojaci ruskej armády uviedli do praxe myšlienky ich vlastného – „ruského sveta“.

Pamätajte, že z iskry sa rozhorí plameň. A aby nás nespálil oheň obrovskej vojny, je potrebné uhasiť iskierku nenávisti, ktorú zasadili kremeľskí dezinformátori.

To, ako je Európa pripravená chrániť svoj zajtrajšok, závisí od toho, ako je schopná chrániť svoj informačný priestor dnes.

Autor: Jozef Kováč

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com