Svet

Za nového správcu Hongkongu bol zvolený stúpenec Pekingu John Lee

Za správcu Hongkongu v nedeľu elitný volebný orgán zvolil bývalého šéfa bezpečnosti Johna Leeho, ktorý v roku 2019 dohliadal na potlačenie prodemokratických protestov.

John Lee (64) dostal 1 416 hlasov. Volil ho zhruba 1500-členný výbor zložený z prevažne z prívržencov čínskej komunistickej vlády. Vo voľbách podporovaných Pekingom bol jediným kandidátom a jeho víťazstvo sa očakávalo. Lee nahradí doterajšiu šéfku regionálnej vlády Carrie Lamovú, a to 1. júla.

Voľba nového správcu tejto osobitnej administratívnej oblasti Číny sa pôvodne mala uskutočniť 27. marca, pre zlú pandemickú situáciu v meste však bola odložená na 8. mája.

Bývalý šéf bezpečnosti John Lee po zvolení za...
Bývalý šéf bezpečnosti John Lee po zvolení za správcu Hongkongu

Hongkong sa vrátil pod čínsku správu spod administrácie Británie v roku 1997 s prísľubom, že Peking mu ponechá kapitalistickú ekonomiku i politické slobody nedotknuté po dobu ďalších 50 rokov.

Britská vláda vlani obvinila Peking z porušenia spoločnej čínsko-britskej deklarácie z roku 1984, ktorá stanovila politický systém „jedna krajina – dva systémy“. Londýn tvrdí, že Peking zaviedol „radikálne zmeny“ vo volebnom systéme Hongkongu, čo viedlo k umlčaniu kritikov čínskej politiky.

Čína v posledných rokoch priamo zasahuje do právneho systému mesta. Peking naň v júni 2020 uvalil zákon o národnej bezpečnosti a o niekoľko mesiacov neskôr radikálne prepracoval jeho volebný systém, ktorý teraz prikazuje, aby sa všetci kandidáti verejne preukázali ako čínski vlastenci.

Zdroj: https://spravy.pravda.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com