Komentáre

Slovensko nepodporí energetické sankcie proti Rusku presto Ukrajinu sa teda snaží všemožne podporovať

Európska únia sa opäť snaží sprísniť sankcie zavádzané proti Rusku v súvislosti s ich inváziou na Ukrajinu. Podpredseda Európskej komisie a Vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell na sieti Twitter uviedol, že komisia chce postihnúť ďalšie banky a tiež sa chce začať zaoberať dovozom ropy. Jednania by mali začať v stredu 4. mája, pričom samozrejme môže zabrať pár dní, než prípadné opatrenia začnú platiť. Už s predstihom ale vieme, že Slovensko a Maďarsko tieto sankcie nepodporia. Prečo?

Slovnaft nemôže upustiť od dovozu ruskej ropy okamžite

Spoločnosť Slovnaft, jediná rafinéria ropy na Slovensku, nemá zatiaľ inú možnosť, ako dovážať ruskú ropu aj naďalej. Jej technológie sú prispôsobené k spracovávaniu ruskej ropy. Zmena tejto technológie by podľa ministra hospodárstva SR Richarda Sulíka trvala roky. Slovensko preto pri jednaniach EÚ bude žiadať o výnimku, keďže na embargu ruskej ropy sa momentálne podieľať nemôže.

Je ale nutné zdôrazniť, že Slovensko jednoznačne aj naďalej stojí v otázke vojnového konfliktu na ukrajinskej strane a stavia sa proti Rusku. Bezpečnosť ukrajinského národa, jeho prosperita a zastavenie Putinovho vojenského ťaženia je aj slovenským záujmom. Napríklad v apríli vyčlenilo 530 miliónov eur na podporu ukrajinských utečencov zdržujúcich sa v SR. Ukrajinu sa teda snaží všemožne podporovať.

V otázke embarga na dovoz ruskej ropy ale o výnimku žiadať musí, pretože momentálne proste nemá inú možnosť.

Maďarsko si aj naďalej chráni hlavne vlastné záujmy

Druhým štátom, ktorý bude žiadať o výnimku z embarga, je Maďarsko. Jeho premiér Viktor Orbán bol vždy, aj pred vojnou na Ukrajine, známy ako silný spojenec Vladimíra Putina v EÚ. Moskva a Budapešť mali medzi sebou veľmi dobré diplomatické vzťahy.

Hlavne vďaka tomu je južný sused Slovenska na ruskej rope a ruskom plyne extrémne závislý. 85 % percent plynu dodávaného do Maďarska a 60 % maďarskej ropy pochádza z Ruska.

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó sa preto okamžite vyjadril, že Maďarsko nebude podporovať žiadne sankcie, ktoré by zabránili preprave plynu a ropy z Ruska do Maďarska. Tiež sa nechal počuť, že nikto nemôže žiadať, aby Maďarsko platilo cenu vojny na Ukrajine.

Šéf maďarskej ropnej spoločnosti MOL Zsolt Hernádi naviac už minulý týždeň uviedol, že zmena technológie, potrebná k náhrade dovozu ruskej ropy, by jeho firmu vyšla na 700 miliónov dolárov a trvala by 4 roky.

Avšak aj keby táto závislosť nebola až tak silná, pri maďarskom postoji k Rusku by sa dalo očakávať, že energetické sankcie od EÚ proti Rusku by aj tak nepodporilo.

Riešenie?

K schváleniu embarga na dovoz ruskej ropy bude potrebný jednotný súhlas všetkých 27 členských krajín Európskej únie. Aj keď si to predseda Európskej rady Charles Michel predstavuje inak, kvôli tomuto faktu nakoniec bude musieť EÚ Slovensku aj Maďarsku výnimku udeliť.

V dôsledku týchto udalostí každopádne musíme opäť očakávať prudký nárast cien pohonných hmôt.

Autor: Jozef Kováč

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com