Komentáre

Reakcia EÚ na vojnu na Ukrajine? Vojenská pomoc za 1,5 miliardy eur!

Vojna na Ukrajine je v súčasnosti pre Európsku úniu jednoznačne témou číslo jeden. Ako ju chce EÚ riešiť? V súčasnosti existujú dve hlavné reakcie na ruský útok zo strany EÚ – na jednej strane sa Európská únia snaží uvaliť na Rusko sankcie, najmä ekonomické, a zároveň smeruje svoje úsilie k poskytnutiu vojenskej pomoci Ukrajine. O akú rozsiahlu podporu sa až do dnešných dní zatiaľ jednalo? 

Odpoveď prišla tento týždeň od predsedu Európskej rady Charlesa Michela, ktorý po osobnom stretnutí s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v Kyjeve prezradil, že celková suma vojenskej pomoci poskytnutá Ukrajine z európskych peňazí doteraz predstavuje 1,5 miliardy eur. Zároveň uviedol, že je viac ako zrejmé, že táto suma bude naďalej rásť, pretože boje na ukrajinskom území rozhodne neutíchajú.  

Čo bolo hlavnou témou stretnutia medzi Michelom a Zelenským?  

Bývalý belgický premiér Charles Michel označil za hlavný dôvod svojej návštevy Ukrajiny možnosť osobne rokovať s ukrajinským prezidentom o prípadných ďalších sankciách uvalených na Rusko, najmä o sankciách voči bankovníctvu a energetike (v hre je aj zákaz dovozu ruského plynu), a dohodnutie sa na ďalšej finančnej pomoci na obranu krajiny. Bola tu však spomínána aj otázka možného prijatia Ukrajiny do EÚ.   

Ukrajina totiž v nedávnej dobe vyplnila dotazník, ktorý sa zvyčajne považuje za prvý krok pre vstup krajiny do EÚ, takže je možné, že EÚ rozhodne o možnom budúcom členstve Ukrajiny v najbližších mesiacoch. Dokonca aj samotný Zelenskyj priznal, že snaha o vstup Ukrajiny do EÚ je v súčasnosti najvyššou prioritou. Možnosť osobného stretnutia európskych lídrov s ukrajinským prezidentom sa naviac objavila len nedávno, pretože kvôli bojom na severe Ukrajiny to predtým nebolo z bezpečnostného hľadiska možné.

Autor: R.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com