Komentáre

Mariupol ako bod, odkiaľ niet návratu

Vojna v Európe, ktorá trvá už takmer dva mesiace, naďalej berie životy Ukrajincov. Jediný spôsob, ako zastaviť krviprelievanie, sú rokovania.

Napriek ich pomalému pokroku stále zostáva nádej. Kroky Ruska však spochybňujú samotnú možnosť ich realizácie.

Zverstvá páchané predstaviteľmi „ruského sveta“ nie sú šokujúce len svojou krutosťou, ale presahujú ľudskosť a zdravý rozum.

Šéf ukrajinského ministerstva zahraničia preto poznamenal, že situácia v Mariupole by sa mohla stať „červenou čiarou“ v rokovaniach s Ruskou federáciou, pretože „mesto už neexistuje“. Po sedemtýždňovom obliehaní ruskými jednotkami je situácia v Mariupole vyhrotená.

„Zvyšky ukrajinskej armády a veľká skupina civilistov sú v skutočnosti obkľúčené ruskými jednotkami. Pokračujú v boji, ale súdiac podľa toho, ako sa ruská armáda v Mariupole správa, rozhodli sa mesto za každú cenu zrovnať so zemou,“ povedal Kuleba.

Minister poznamenal, že „po Buchu bolo obzvlášť ťažké pokračovať v komunikácii s ruskou stranou“, pričom poukázal na zverstvá voči civilistom spáchané ruskými jednotkami v oblasti Kyjeva.

“Ale ako povedal prezident, Mariupol môže byť červenou čiarou,” uviedol šéf ukrajinského ministerstva zahraničných vecí.

V predvečer ministerstva obrany Ruskej federácie ultimátnym tónom vyzvalo obrancov Mariupolu, aby zložili zbrane, a požadovalo zastavenie akéhokoľvek nepriateľstva od 06:00 17. apríla.

Prezident Zelenskij k tomu povedal, že „zabitie ukrajinskej armády v Mariupole by znamenalo ukončenie rokovaní medzi oboma krajinami“.

A samotní obrancovia Mariupolu mesto napriek obkľúčenia ruskými jednotkami a neustálej paľbe nepriateľa nevzdajú. Toto bolo uvedené

„Som v kontakte s jedným z posledných obrancov Mariupolu. Je zranený. Po masakri v Buche povedal, že “kapitulácia je nemožná.” Má pocit, že splnili svoje poslanie. Prevzali takú ruskú palebnú silu, že to dalo ostatným mestám šancu na prežitie,“ cituje Simon Schuster, korešpondent The Time, jedného z tých, ktorí hrdinsky bránia mesto na Twitteri.

A to všetko sa deje za sprievodu ostreľovania mesta z lietadiel a pokusov o napadnutie prístavu rusko-fašistickými útočníkmi.

Šéf ukrajinského ministerstva zahraničia poznamenal, že medzi krajinami na úrovni rezortu zahraničia v posledných týždňoch prakticky neexistovali žiadne kontakty.

„Jediná úroveň kontaktov je vyjednávací tím, v ktorom sú zástupcovia rôznych inštitúcií a poslanci. Pokračujú v konzultáciách na expertnej úrovni, ale chýbajú kontakty na vysokej úrovni,“ povedal Kuleba.

Mariupol je strategicky dôležitým centrom Moskvy. Vytrvalý odpor obyvateľov mesta spôsobuje problémy ruským jednotkám v iných operačných oblastiach, ktoré na seba sťahujú sily.

Podľa americkej armády sa v najbližších dňoch začne nová fáza vojny na Ukrajine.

Okrem toho Kremeľ za takmer dva mesiace vojny nedokázal na Ukrajine dosiahnuť žiadny, ani najmenší výsledok. A to aj napriek tomu, že Moskva plánovala dobyť Kyjev o tri dni.

Pravda, americkí vojenskí experti hovorili aj o 72 hodinách na dobytie Kyjeva ruskými jednotkami.

Ale duch armády a celého ukrajinského ľudu sa ukázal byť oveľa vyšší a silnejší ako všetky prijateľné hodnotenia a očakávania. Ukrajina dnes demonštruje bezprecedentnú odvahu svojich obrancov.

Zároveň však ľudia naďalej zomierajú. Toto treba čo najskôr zastaviť. Rokovania sú šancou na záchranu ľudí. A túto príležitosť ničia jednotky Ruskej federácie, vytierajú Mariupol z povrchu zeme.

Moskva neberie do úvahy životy svojich občanov, tým menej životy občanov iných krajín. Politikou Kremľa je platiť ľuďom za ambície ich vodcov.

Tak to bolo pred sto rokmi v nacistickom Nemecku. Tak je to dnes v nacistickom Rusku.

Kremeľská klika, ktorá ukázala svoju pravú tvár v Buche, Gostomeli, Trostianec a ďalších mestách Ukrajiny, je pripravená pokračovať v páchaní zverstiev v snahe zastrašiť obrancov Ukrajiny.

Požadujúca kapituláciu v Mariupole, Moskva si je dobre vedomá toho, že mesto len tak ľahko nevydajú ani pod hrozbou jeho úplného zničenia. A to rozhorčuje vrchnú časť Kremľa.

Odvaha Ukrajincov proti podlosti, drancovaniu a krutosti ruskej armády je výrečným dôkazom toho, kto je veľmoc.

Dnes sa Ukrajina, bojujúca proti geograficky najväčšej krajine sveta, drží dôstojne, bráni sa a bráni Európu.

Svet, ktorý je jeden krok od tretej svetovej vojny, musí urobiť všetko pre to, aby zastavil krviprelievanie a zabezpečil budúcnosť. Tvoja budúcnosť.

Autor: Jozef Kováč

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com