Slovensko

Kollár plní, čo sľúbil: Chce odvolať Kéryho

Miroslav Kollár (nez., Spolu) podal návrh na odvolanie predsedu Zahraničného výboru Národnej rady Mariána Kéryho (Smer).

Kým Smer sľubuje, že bude žiadať pád celej vlády, Kollár už podal návrh na odvolanie šéfa zahraničného výboru. Kéry podľa neho „dlhodobo verejne spochybňuje oficiálnu zahraničnú politiku Slovenskej republiky, opakovanie šíri lži“. Za najdôležitejší dôvod však považuje, že Kéry vo viacerých verejných vystúpeniach v súvislosti s vojnou na Ukrajine „komunikoval stanoviská zhodné s ruskou vojenskou propagandou“.

Kollár žiada Kéryho odvolanie aj za tvrdenie, že „Slovensko by odovzdaním protiraketového systému S-300 Ukrajine bolo zatiahnuté do vojenského konfliktu“.

„Marián Kéry je tiež jedným z mála oficiálnych predstaviteľov SR, ktorý spochybnil vyhostenie 35 ruských diplomatov zo SR. Rozhodnutie slovenskej diplomacie dokonca verejne označil za aplikáciu princípu kolektívnej viny,“ zdôvodňuje v návrhu Kollár.

Pripomína poslancovi Smeru, že hoci Rusko oficiálne Slovensko označilo za krajinu, ktorá sa dopúšťa nepriateľských činov, Kéry vyhlásil, že Rusko považuje za „nášho priateľa“.

„Už pred začiatkom vojny na Ukrajine M. Kéry ako predseda Zahraničného výboru NR SR opakovane klamal a zavádzal verejnosť… Pôsobenie M. Kéryho významne narúša konsenzus slovenskej zahraničnej politiky, jej dobré meno, naše dobré susedské vzťahy s Ukrajinou, spojenecké vzťahy SR s EÚ a NATo a spochybňuje naše štátne a bezpečnostné inštitúcie,“ dodáva poslanec Kollár.

Kollárovým návrhom by sa mal parlament zaoberať na schôdzi, ktorá sa začne 26. apríla.

Zdroj: https://spravy.pravda.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com