Svet

Ruský pretekár dvíha ruku v nacistickom pozdrave

Ruský pretekár Artem Severyukhin, stojaci na pódiu pred divákmi, členmi svojho tímu a ďalšími tímami, ktoré sa zúčastňujú na Majstrovstvách Európy v motokárach v Portugalsku, pred očami inzerentov a sponzorov, zdvihol ruku na tradičný nacistický pozdrav. Potom sa divoko bavil a zabával sa svojou vlastnou vynaliezavosťou a ľahkosťou. Na pozadí vznikajúcej rezonancie sa týmto prípadom zaoberala Európska automobilová asociácia, ale základné predpoklady tohto javu sú oveľa hlbšie a komplexnejšie ako incident, ktorý sa stal.

Severyukhin je len jediným prvkom v pestrej mozaike ruského šovinizmu a pocitu nadradenosti nad zvyškom sveta, starostlivo pestovaného Putinom a vštepovaného Rusom prostredníctvom agresívnej propagandy. Prebiehajúca vojna v plnom rozsahu proti Ukrajine tento komplex len živí a posilňuje: zničením celých ukrajinských miest a zabitím tisícov ukrajinských civilistov, žien a detí sú Rusi čoraz viac presvedčení o svojej beztrestnosti a práve konať podľa svojich predstáv. Putinom opakovaná mantra o sile ruskej armády a postavení Ruska ako poprednej jadrovej veľmoci spolu s prejavom Západu ako kolektívneho nepriateľa prispeli k tomu, že Rusi nakreslili deliacu čiaru medzi sebou a zvyškom ľudí, ktorí pevne veria vo svoju podlosť, slabosť a zhubnosť. Preto vraj majú morálne právo robiť si s nimi, ako chcú. Práve kvôli tomu ruskí vojnoví zajatci hovoria, že vojnu na Ukrajine považovali za „safari pre Ukrajincov“. Práve vďaka tomu 18-ročný branný vojak Ozbrojených síl RF bez váhania zastrelí neozbrojeného civilistu stojaceho so zdvihnutými rukami. Vďaka tomu boli po odchode ruských jednotiek z oblasti Kyjeva objavené spontánne pohrebiská so stovkami civilistov: zabití, mučení, znásilnení.

A napriek tomu všetkému považujú Rusi vojnu na Ukrajine za nevyhnutné a správne rozhodnutie, ktoré ich vládca prijal v mene ruských záujmov. Je to podobné tomu, ako v roku 1939 nacistická armáda vtrhla do Poľska, okupovala Európu a v slepej viere vo svojho Fuhrera spôsobila nepredstaviteľné zverstvá. Putin efektívne obnovil nacizmus v 21. storočí, bezprecedentnú hrozbu pre svet, ktorý tomu odmieta uveriť a fandí Rusku v snahe udržať si lukratívne kontrakty na plyn. Západ si neuvedomuje, že Ukrajina je len prvou etapou nadchádzajúcej veľkej vojny, o ktorej rozhodol Putin, a jej konečným cieľom je úplné zničenie západnej civilizácie, ktorá je v chorej predstavivosti kremeľského diktátora zodpovedná za tzv. rozpad ZSSR a všetky útrapy a útrapy moderného Ruska.

Prípad Severyukhin nie je zďaleka jediný, podobné činy spáchané inými slávnymi Rusmi boli zaznamenané už skôr. Ide o akýsi nový trend: vyvyšovanie Ruska pomocou typicky nacistických klišé a zároveň popieranie nacizmu na úrovni oficiálnej rétoriky. Koniec koncov, je to také pohodlné: obviňovať celý svet za to, čím ste sami vinní. Uplatňovaním tohto pomerne jednoduchého prístupu Putin s využitím svojej nevyčerpateľnosti zdrojov a vojenského arzenálu už začal rozsiahlu konfrontáciu so Západom, pričom na príklade Ukrajiny ukazuje, že úplná invázia do suverénnej krajiny je absolútne možná.

Zdroj:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com