Svet

Ukrajina: Satelitné zábery podľa Nemecka vyvracajú tvrdenia Moskvy ohľadom zabíjania v Buči

Satelitné zábery z marca, ktoré má Nemecko k dispozícii, poskytujú závažné dôkazy odporujúce tvrdeniam Ruska, že jeho sily neboli zapojené do zabíjania civilistov ukrajinskom v meste Buča.

Novinárom to v stredu povedal hovorca nemeckej vlády Steffen Hebestreit, informuje agentúra AFP.

Berlín na základe vyhodnotenia satelitných snímok z 10.-18. marca dospel k záveru, že ruské tvrdenia o tom, že zábery usmrtených civilistov boli zinscenované a že oni za vraždy nie sú zodpovední, „nie sú podľa nášho názoru obhájiteľné“.

„Spoľahlivé dôkazy ukazujú, že ruské bojové a bezpečnostné sily boli nasadené v tejto oblasti od 7. do 30. marca,“ priblížil hovorca. „Boli zapojení do vypočúvania zajatcov, ktorí boli neskôr popravení. Toto sú informácie, ktoré máme,“ dodal.

Najmenej od 10. marca

Telá mŕtvych ľudí v uliciach Buče, ktorých fotografie boli zverejnené počas uplynulého víkendu, museli podľa Berlína ležať v meste už najmenej od 10. marca.

Hebestreit uviedol, že „cielené zabíjanie zo strany ruských ozbrojených síl je dôkazom, že ruský prezident a vrchný veliteľ (Vladimir) Putin prinajmenšom potichu odsúhlasil porušovanie ľudských práv a vojnové zločiny“.

Na otázku, či dané zábery pochádzali od spojencov alebo z mediálnych zdrojov, Hebestreit odpovedal, že informácie o „pôvode či vyhodnotení spravodajských záležitostí“ vláda neposkytuje.

Zdroj: https://www.aktuality.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com