Slovensko

Klus: Ak Rusko použije chemické zbrane, NATO by sa do vojny na Ukrajine zapojilo viac

Odchod systému protivzdušnej obrany S-300 na Ukrajinu nie je otázkou dní, hovorí štátny tajomník.

V prípade, že by Rusko použilo chemické, biologické alebo jadrové zbrane na Ukrajine, Severoatlantická aliancia by uvažovala nad intenzívnejším zapojením sa do vojny. Povedal to dnes štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus v relácii RTVS Sobotné dialógy.

Ide o závery, o ktorých diskutovali lídri EÚ a USA na nedávnom samite v Bruseli. „Nedá sa nič vylúčiť, lebo nemáme dočinenia s racionálnym aktérom,” povedal Klus o prezidentovi Ruska Vladimirovi Putinovi.

Ekonomická likvidácia

Zatiaľ však nie je jasné, ako by sa NATO v takomto prípade zapojilo. Štátny tajomník skonštatoval, že aktuálne sa členské štáty snažia vyhnúť tomu, aby to malo vojenskú podobu. „Rusko je nukleárna veľmoc a vieme, akú by sme mohli očakávať reakciu,” povedal Klus.

Podľa neho existujú aj iné alternatívy ako napríklad ekonomická likvidácia, za čo považuje úplne odstrihnutie sa od ruského plynu a ropy, ktorých vývoz do Európy tvorí významnú časť ruských príjmov.

Aj predseda zahraničného výboru a poslanec Smeru Marián Kéry potvrdil, že použitie chemických zbraní je hranica, pri ktorej si vie predstaviť, že sa NATO bude zamýšľať nad iným spôsobom zapojenia sa do vojny, ako je tomu dnes.

Kéry myšlienku odstrihnutia sa od ruskej ropy a plynu kritizoval. Čudoval sa, že demokratickým politikom v tomto prípade nevadí, že výpadky by sme vykrývali energonosičmi od nedemokratických režimov Saudskej Arábii a Kataru.

S-300 tak skoro nepošleme

Štátny tajomník Klus zároveň v relácii potvrdil aktuálny postoj slovenskej vlády, že vyslanie protivzdušného obranného systému S-300 na Ukrajinu nie je otázkou dní. Diskusia sa podľa neho môže obnoviť až po tom, čo budeme mať zabezpečenú ochranu nášho vzdušného priestoru, ktorú však neposkytuje systém Patriot z Nemecka a z Holandska. Ten je tu totiž zatiaľ len dočasne.

„Naša požiadavka je, aby protivzdušná obrana mala trvalú náhradu,” konštatoval Klus.

Kéry povedal, že Smer je proti vyslaniu S-300 na Ukrajinu. Obáva sa, že Slovensko by takýto krok zatiahol do vojny.

Budúci týždeň opozícia na čele so Smerom chystá aj odvolávanie ministra vnútra Romana Mikulca, ktorý aktuálne čelí kauze, že riadenie situácie na východnej hranici zveril firme Dustream, ktorú mu odporučil človek blízky OĽaNO.

Podľa Klusa má Mikulec aktuálne čo vysvetľovať. No zároveň hovorí že zodpovednosť je na Obyčajných ľuďoch. „Ak má niekto vyvodzovať zodpovednosť voči nemu, má to byť strana OĽaNO. Nepredpokladám, že súčasná koalícia skončí na osobe pána ministra,” dodal štátny tajomník s tým, že verí, že sa Mikulcovi veci podarí vysvetliť.

Zdroj: https://www.aktuality.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com