Svet

Ruské vojská stoja. Svet nám viac rozumie, hovorí Zelenskyj

Po viac ako troch týždňoch ruskej invázie na Ukrajinu pokračuje ostreľovanie ukrajinských miest, ale postup ruských vojsk sa zastavil. V rôznych častiach mesta Ľvov hlásili v piatok ráno výbuchy.

8:00 Rusko prednedávnom zablokovalo Instagram, Facebook a Twitter, no pre miestnych obyvateľov pripravilo alternatívu s názvom Rossgram, ktorá bude fungovať rovnako ako Instagram.

7:50 Starosta západoukrajinského mesta Ľvov Andrij Sadovyj na svojom účte v aplikácii Telegram v piatok ráno napísal, že rakety vypálené ruskou armádou nezasiali priamo tamojšie medzinárodné letisko, ako sa pôvodne predpokladalo, ale neďalekú budovu, kde sa opravovali lietadlá. TASR o tom informuje na základe správ staníc BBC a Sky News a agentúry AFP.

Sadovyj spresnil, že budovu zasiahlo niekoľko rakiet a zničilo ju. Hlásené neboli nijaké obete, keďže práce v továrni boli prerušené ešte pred ostreľovaním.

7:44 Európska komisia vo štvrtok večer oznámila, že jej nová pracovná skupina pre „zmrazenie a konfiškáciu“, zriadená s cieľom zabezpečiť koordináciu na úrovni EÚ pri uplatňovaní sankcií proti ruským a bieloruským oligarchom uvedeným na sankčnom zozname, zintenzívnila svoju činnosť na medzinárodnej úrovni. Bude spolupracovať s novovytvorenou pracovnou skupinou s názvom „Ruské elity, zástupcovia a oligarchovia“ (REPO), informuje spravodajca TASR.

V rámci skupiny REPO Únia pôsobí spolu s krajinami G7 – Kanadou, Francúzskom, Nemeckom, Talianskom, Japonskom, Spojeným kráľovstvom, Spojenými štátmi a Austráliou. Podľa vyhlásenia EK na zaistenie účinnosti sankcií prijatých na oboch stranách Atlantiku je nevyhnutná spolupráca medzi pracovnou skupinou pre „zmrazenie a konfiškáciu“ a medzinárodnou skupinou REPO.

7:21 „Určite to nie je letisko,“ napísal na sieti Telegram starosta Ľvova Andrij Sadovyj. Podľa neho zasiahla raketa budovu vedľa letiska.

7:03 Obyvatelia mesta Ľvov na západe Ukrajiny hlásia, že miestne medzinárodné letisko zasiahla raketa vypálená ruskými vojenskými silami, informoval v piatok ráno britský denník The Guardian. Z tohto mesta, ktoré leží neďaleko poľských hraníc, boli hlásené v piatok ráno viaceré výbuchy. Videá zdieľané na sociálnych médiách údajne zachytávajú, ako z medzinárodného letiska v Ľvove stúpa dym, píše The Guardian.

Podľa televízie Ukrajina-24 bolo v Ľvove skoro ráno počuť najmenej tri explózie. Stanica zároveň zverejnila krátky videozáznam, na ktorom vidieť stúpajúci prachový oblak. Novinár britskej verejnoprávnej stanice BBC James Reynolds na Twitteri zdieľal svoju fotku dymového oblaku, ktorý sa podľa neho šíri z oblasti, v ktorej sa nachádza letisko.

6:41 Európska únia a Moldavsko sa vo štvrtok dohodli, že v tejto chudobnej krajine nasadia tím Európskej agentúry pre pohraničnú a pobrežnú stráž (Frontex), aby pomohol zvládnuť vlnu utečencov prichádzajúcich z Ukrajiny. Oznámila to Európska komisia (EK), z ktorej vyhlásenia cituje agentúra AFP.

Z viac ako troch miliónov ľudí, ktorí už utiekli z Ukrajiny od začiatku ruskej invázie (24. februára), približne 350 000 ľudí prišlo do Moldavska, uvádza OSN.

6:20 Utečenecká kríza súvisiaca s ruskou inváziou na Ukrajinu bude trvať dlhšie a bude tak mať vplyv na kvalitu života v Českej republike. Vo štvrtok to v Bruseli povedal český minister pre miestny rozvoj Ivan Bartoš.

5:55 Ruské vojská tri týždne od vpádu na Ukrajine naďalej ostreľujú ukrajinské mestá vrátane Kyjeva, ich postup sa ale podľa ukrajinského generálneho štábu aj britskej rozviedky zastavil. Stále nie je jasné, koľko obetí si vyžiadal stredajší útok na divadlo v Mariupole, podľa úradov však tamojší protiletecký kryt bombardovania zrejme vydržal a podarilo sa z neho doteraz vyslobodiť najmenej 130 preživších. Medzi ruskou a ukrajinskou stranou pokračujú vyjednávania a Moskva podľa Kyjeva zmierňuje svoj postoj. Po ruských útokoch však podľa ukrajinských úradov naďalej umierajú civilisti

Západ s napätím sleduje situáciu v obliehanom Mariupole. Na mesto dopadá údajne 50 až 100 ruských bômb denne. Zo strategicky významného prístavu sa podľa mariupolských úradov podarilo za posledný týždeň evakuovať približne 30-tisíc ľudí, 350-tisíc obyvateľov tam však stále zostáva, hoci poškodených je okolo 80 percent všetkých obytných budov. Ľudia sa schovávajú v krytoch a v pivniciach.

5:50 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v noci na piatok opäť prihovoril svojim krajanom. Informoval ich o svojom prejave v dolnej komore nemeckého parlamentu, rozhovoroch so svetovými lídrami a apeloval aj priamo na ruských občanov. Zdôraznil tiež, že ruská armáda nedobyla žiadne ďalšie kľúčové oblasti Ukrajiny. TASR o tom informuje na základe správy denníka The Guardian.

„Dnes som sa prihovoril parlamentu Nemecka, jednej z najvplyvnejších krajín sveta… Hovoril som nielen ako prezident, ale aj ako Ukrajinec, ako občan, ako Európan, ako niekto, kto dlhé roky pociťuje, že nemecký štát je od nás oddelený múrom, neviditeľným, ale pevným múrom,“ povedal Zelenskyj.

„Boli sme svedkami toho, ako Nemecko celé desaťročia bojovalo za svoju ekonomiku, za nové ruské plynovody a staré európske sny. Sníva o nejakej spolupráci, ktorú Rusko už dlho neberie vážne,“ dodal ukrajinský prezident s tým, že nemeckí občania chcú v tomto smere zmenu.

„Sme svedkami toho, ako väčšina Nemcov úprimne podporuje revíziu tejto starej politiky. Vidíme, že kancelár Olaf Scholz má veľkú šancu a veľkú misiu… Zaručte Európe mier. Dlhotrvajúci a hlavne poctivý,“ vyzval Zelenskyj vládu v Berlíne.

Ukrajinský líder tiež poznamenal, že po rozhovoroch s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom a americkým prezidentom Joeom Bidenom má pocit, že svet „lepšie rozumie“ Ukrajine.

„Mám pocit, že nám lepšie rozumejú. V Európe, vo svete, v rôznych krajinách. A to nám zabezpečuje stále väčšiu podporu. Takú, o akú sme žiadali,“ povedal Zelenskyj.

Vláda v Kyjeve má podľa Zelenského informácie, že ruská armáda verbuje žoldnierov zo zahraničia na boj na Ukrajine. Dodal, že ukrajinská armáda zadržala ďalších ruských brancov, pričom niektorí „sa odmietajú vrátiť naspäť do Ruska.“

„Neplánovali sme vziať tisíce zajatcov. Nepotrebujeme 13.000 alebo viac mŕtvych ruských vojakov. Túto vojnu sme nechceli. Chceme len mier,“ apeloval Zelenskyj na ruských občanov.

Zelenskyj, ktorý sa vo štvrtok virtuálne prihovoril poslancom dolnej komory nemeckého parlamentu, apeloval na Berlín, aby naďalej podporoval Ukrajinu. Kancelára Scholza vyzval, aby pomohol zrútiť nový múr, ktorý stavia v Európe putinovské Rusko. Odkazoval tým na niekdajší Berlínsky múr, ktorý bol v časoch studenej vojny symbolom rozdeleného Nemecka aj Európy.

Zdroj: https://spravy.pravda.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com