Slovensko

Oddelenia cudzineckej polície sa rozšíria o ďalšie pracoviská

Pre nápor žiadateľov o dočasné útočisko sa rozšíria oddelenia cudzineckej polície o ďalšie pracoviská. Informovala o tom hovorkyňa Prezídia Policajného zboru (PZ) Denisa Bárdyová s tým, že privítajú pomoc s tlmočením.

„Postupne pridávame ďalšie stránkové pracoviská, čím zabezpečíme, aby sa čakacie doby na vybavenie skrátili. Ďalšie veľkokapacitné registračné centrá pribudnú aj v Bratislave, Banskej Bystrici, Nitre a v Žiline,“ uviedla.

Oddelenia cudzineckej polície po celom Slovensku fungujú nonstop bez prestávky a aj počas víkendov. Naďalej sú k dispozícii i veľkokapacitné centrá v Michalovciach a v Humennom.

Od 1. marca vybavili viac ako 11 200 žiadostí o dočasné útočisko na území SR, počet čakajúcich podľa polície narastá. Počas utorka ho vydali takmer 2800 cudzincom.

Policajti sú podľa jej slov jazykovo zdatní, ovládajú angličtinu, nemčinu a niektorí aj ruštinu. Cudzinci však aktuálne hovoria prevažne iba po ukrajinsky. Z tohto dôvodu už na niektorých pracoviskách zabezpečili tlmočníkov, s prekladaním pomáhajú i študenti z vysokých škôl a dobrovoľníci.

„V prípade záujmu uvítame pomoc s tlmočením aj ďalších dobrovoľníkov, hlásiť sa môžu na riaditeľstvách hraničnej a cudzineckej polície v Banskej Bystrici, Prešove a Bratislave, následne budú rozdelení na pracoviská, kde je potrebná ich pomoc,“ doplnila.

Zdroj: https://spravy.pravda.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com