Slovensko

Štát má rozpracovaný materiál o predsunutí vojakov na východnej hranici z dvoch krajín

Vláda pracuje na materiáli o predsunutí vojakov NATO v rámci východného krídla na slovenskej hranici s Ukrajinou. Oznámil to premiér Eduard Heger.

„V tomto momente máme pripravený materiál Nemecko-Holandsko, plus ďalšie tri štáty z hľadiska predsunutej prítomnosti. Mali by tu byť v priebehu dvoch mesiacov. Ale bližšie to bude vedie upresniť minister obrany, keďže o tom rokuje,“ povedal pred rokovaním vlády.

Doplnil, že imoriadnych zasadnutí vlády môžete v najbližších týždňoch pre vojnu na Ukrajine určite viac.

Nemecko nedávno oznámilo, že na Slovensko vyšle vojakov a protiraketový systém Patriot v rámci posilňovania východného krídla NATO. Taktiež chce vyslať pešiu rotu ako súčasť bojovej skupiny. Na slovenskej hranici majú pomáhať aj vojaci z Česka, Poľska, Slovinska a Holandska.

Stretnutie s Johnsonom

Predmetom pomoci na východnej hranici bola aj utorkové schôdzka Hegera u britského premiéra Borisa Johnsona.

„S Borisom Johnsonom sme sa rozprávali najmä o tom, ako nám vedia pomôcť pri poskytovaní humanitárnej pomoci na hraniciach. Keďže s tým majú bohaté skúsenosti. Bavili sme sa však aj o tom, ako pomôcť nášmu regiónu a obzvlášť Slovensku s kybernetickou bezpečnosťou, keďže aj v tomto majú veľké skúsenosti,“ prezradil.

„Môžeme očakávať že Slovensko a ostatné štáty východného krídla aliancie budú čeliť väčším tlakom a náporom,“ predpokladá premiér.

Doplnil, že britská a slovenská strana nerokovala o možnom vyslaní britských vojakov na slovenskú hranicu. „O tomto sme nerokovali. Bavili sme sa skôr o tom, že by nám pomohli v humanitárnej pomoci,“ zdôraznil.

„Určite bude potrebné z hľadiska bezpečnostnej architektúry Európy baviť sa o predsunutých jednotkách, či už budú umiestnené u nás či v Poľsku. Toto bude otázka najbližších mesiacov,“ uzavrel premiér.

Zdroj: https://www.aktuality.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com