Slovensko

Pomoc Ukrajine: Na priechode vo Vyšnom Nemeckom sa vytvorila dlhá kolóna áut

Situáciu na ukrajinsko-slovenských hraniciach sledujeme ONLINE.

08:47 – SNINA: Usporiadal zbierku pre utečencov a ponáhľal sa na hranicu po svoju manželku. Dvadsaťdeväť ročný Štefan zo Sniny priniesol spolu s otcom Mikulášom do obce Ubľa deky, spacáky či vankúše. Potom sa ponáhľal za manželkou, ktorá pochádza z mesta Ostroh v ukrajinskej rivneckej oblasti. Prečítajte si našu reportáž z Uble.

08:43 – PREZIDENTKA: Prezidentka Zuzana Čaputová podpísala zákon o niektorých mimoriadnych opatreniach v súvislosti so situáciou na Ukrajine, ktorý v piatok (25.2.) schválila Národná rada SR.

Mimoriadnu situáciu tak bude možné vyhlásiť aj v prípade hromadného prílevu cudzincov, čo umožní realizovať opatrenia hospodárskej mobilizácie, najmä s ohľadom na potrebu zabezpečenia ubytovania cudzincov, organizáciu dopravného zabezpečenia alebo organizáciu zdravotníckeho zabezpečenia, prípadne s tým súvisiace uloženie pracovnej povinnosti. (TASR)

08:23 – PREŠOV: Prešovský samosprávny kraj (PSK) pripravuje núdzové ubytovanie pre utečencov z vojnou zasiahnutej Ukrajiny. Aktuálne je pripravených prvých takmer 200 lôžok. Kraj má k dispozícii školský internát pri Strednej odbornej škole (SOŠ) polytechnickej a služieb vo Svidníku. (TASR)

07:46 – ČLOVEK V OHROZENÍ: Pomoc Ukrajine spustilo viacero mimovládnych organizácii. Človek v ohrození spustilo zbierku, prispieť sa dá aj prostredníctvom SMS. Všetky financé dary budú použité na pomoc obetiam ozbrojeného konfliktu, ľuďom, ktorí kvôli vojne opúšťajú svoje domovy a na ochranu ohrozených rodín a jednotlivcov. Nezisková organizácia Človek v ohrození im tak môže zabezpečiť pitnú vodu a jedlo, psychosociálnu podporu, bezpečné ubytovanie a ďalšie vzniknuté humanitárne potreby.

07:39 – UBĽA: Do telocvične v Ubli zváža červený kríž a hasiči množstvo ľudí. Dobrovoľníci, ktorí pomáhajú informujú, že už nepotrebujú deky, prikrývky, oblečenie, hračky a obuv, ktorých majú dostatok.

Urgente však potrebujú detské plienky (akékoľvek veľkosti), detské výživy, piškóty, hygienické vložky a tampóny, dezinfekčné mydlá, kojenecké balené vody, minerálky, čaje, jednorazové poháre, detský sunár, džúsy, toaletný papier.

Čo sa týka jedla potrebujú najmä jedlo balené a trvanlivé, ktoré si ľudia zoberú ďalej na cestu. Ide najmä o keksíky, akékoľvek croasanty balené, ovocie, ale len trvanlivé napr.jablká, trvanlivé mlieko, džemy, maslo, granko, káva, paštéky. Zídu sa aj čelovky a vlhčené obrúsky.

06:55 – ZHRNUTIE NOCI: Náš štáb sa nachádza na Ukrajinskej strane pred priechodom Vyšné Nemcké: Noc na ukrajinskej strane pred priechodom Vyšné Nemecké bola mrazivá no pomerne pokojná. Nočný kľud narušili prejazdy niekoľkých sanitiek, dvoch hasičských aút a dvoch áut s ukrajinskými vojakmi. Bližšie informácie však nemáme.

Na mieste sme od piatka približne 16:15, no posunuli sme sa len o pár desiatok metrov. Na miesto neustále prichádza množstvo aút z rôznych oblastí Ukrajiny. Kolóna sa tak neustále zväčšuje. Okrem osobných aút sem prúdia autobusy, ktoré zvážajú ľudí k hraničnému priechodu na peši prechod hranice.

06:30 – VYŠNÉ NEMECKÉ: Prekročiť priechod Vyšné Nemecké z ukrajinskej strany z Užhorodu a po zemi až na Slovensko bolo v piatok podvečer prakticky nemožné.

Stovky áut, desiatky nových a nových prichádzajúcich autobusov a ťažko spočítateľné množstvo ďalších žien a detí, ktoré sa Ukrajinu pokúšali opustiť len pešo. Muži cez hranicu nemali šancu prejsť.

05:00 – UŽHOROD: Náš štáb sa nachádza na Ukrajinskej strane pred priechodom Vyšné Nemcké: Na hraničný priechod Užhorod – Vyšné Nemecké stále prichádza veľké množstvo aút. Ľudia nemajú informácie, ako dohodneš čaká a koho práve polícia a vojaci púšťajú cez hranice. Kolóna sa tak nehýbe a je isté, že stovky ľudí tu prečkajú noc.

Tu a tam sa vytvárajú skupinky, debatujú a zdeľujú si navzájom najnovšie informácie o tom, čo sa deje na územiach, kde sa bojuje.

Aj pri našom aute, viditeľne označenom nápisom Press, sa pristaví muž už v stredom veku a pýta sa nás, ako sme tu dlho. Odpovedáme, že už viac ako šesť hodín. Pochádza z mesta Ivano-Frankivsk a priviezol sem svoju ženu s dcéru aby sa dostali cez Slovensko k svojim príbuzným do Prahy. On krajinu kvôli všeobecnej mobilizácii opustiť nesmie.

Zdroj: https://www.aktuality.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com