Šport

Slovensko je vďaka Vlhovej v top 20: Na čele medailovej bilancie sú stále Nemci

V medailovej bilancii krajín na ZOH 2022 v čínskom Pekingu je aj po šiestom súťažnom dni na čele Nemecko, ktoré zatiaľ ako jediné získalo sedem zlatých medailí.

V piatok pre Nemcov vybojoval cenný kov skeletonista Christopher Grotheer. Na konte Nemcov je aktuálne jedenásť cenných kovov (7-4-0). Druhá priečka medzi krajinami patrí Nórom, ktorí majú zatiaľ šesť zlatých, tri strieborné a päť bronzových. Na tretej pozícii sú Holanďania s bilanciou 5 zlatých, 4 strieborné a 1 bronzová medaila. Slovensku v poradí krajín patrí 19 . priečka spolu s Novým Zélandom.

V zjazdovom lyžovaní zlato pre Švajčiarsko získala Lara Gutová-Behramiová, ktorá sa po dvoch štvrtých miestach dočkala zlatej odmeny v super G. Jedna z najlepších zjazdových lyžiarok ostatného desaťročia sa po prvý raz v kariére dočkala olympijskej zlatej medaily až ako tridsiatnička, keď v horskom stredisku Jen-čching vyhrala superobrovský slalom. Dosiaľ mala zo ZOH na konte len dve bronzové medaily zo zjazdu v Soči 2014 a obrovského slalomu spred niekoľkých dní v Pekingu 2022. Smola ju sprevádzala najmä v super G.

V Soči 2014 aj Pjongčangu 2018 bola v tejto disciplíne klasifikovaná na štvrtom mieste. Teraz sa však švajčiarska blondínka dočkala a Rakúšanku Mirjam Puchnerovú zdolala o 22 stotín sekundy, bronz brala ďalšia Švajčiarka Michelle Gisinová s mankom 0,30 s.

V biatlonových rýchlostných pretekoch žien na 7,5 km triumfovala Nórka Marte Olsbuová Röiselandová, ktorý v Pekingu získala zlato aj v súťaži miešaných štafiet. Tridsaťjedenročná severanka v piatok triumfovala s vyše polminútovým náskokom pred Švédkou Elvirou Öbergovou a 37 sekúnd pred Taliankou Dorotheou Wiererovou.

Medailové trio predviedlo čistú streľbu na oboch položkách. O desať sekúnd ušiel cenný kov Rakúšanke Lise Therese Hauserovej, ktorá bola štvrtá. Najlepšia z kvarteta Sloveniek Paulína Fialková skončila na solídnom 14. mieste a nebyť zaváhania pri poslednom výstrele v stoji by sa pri adekvátnom behu zmestila do najlepšej desiatky.

Fínsko sa z prvého zlata na ZOH 2022 tešilo až v piatok, Iivo Niskanen zvíťazil v behu na lyžiach v pretekoch na 15 km klasickou technikou pred Rusom Alexandrom Boľšunovom a Nórom Johannesom Hösflotom Klaebom. Zaujímavosťou je, že Boľšunov a Klaebo v Pekingu získali zlato v predchádzajúcich dvoch súťažiach – Rus v skiatlone a Nór v šprinte voľnou technikou.

Ďalšie zlato pre Holandsko v piatok získala v rýchlokorčuľovaní na krátkej dráhe Suzanne Schultingová, ktorá obhájila prvenstvo z Pjongčangu 2018 na 1000 m. Striebro si vybojovala Čoj min-džonk z Kórejskej republiky a bronz získala Belgičanka Hanne Desmetová.

V skeletone mužov triumfoval Nemec Christopher Grotheer pred krajanom Axelom Jungkom s náskokom 66 stotín sekundy, bronz získal domáci Jen Wen-kang a pre Čínu vybojoval vôbec prvú olympijskú medailu v tomto odvetví.

Na U-rampe medzi snoubordistami zvíťazil Japonec Ajumu Hirano pred Austrálčanom Scottym Jamesom a Švajčiarom Janom Scherrerom. Zlatý z Turína 2006, Vancouveru 2010 aj Pjongčangu 2018 Američan Shaun White śkončil tesne za pódiom na štvrtej priečke, ktorou sa rozlúčil so svojou kariérou.

Druhé zlato zo ZOH 2022 už má švédsky rýchlokorčuliar Nils van der Poel. Po triumfe na 5000 m v olympijskom rekorde tentokrát ovládol 10 000 m v novom svetovom maxime. Striebro bral rovnako ako na 5000 m Holanďan Patrick Roest, bronz putuje do Talianska zásluhou Davideho Ghiotta.

Aspoň jednu medailu na ZOH v Pekingu už získalo 26 krajín, z najcennejšieho kovu sa tešili reprezentanti dvadsiatich štátov. V Číne rozdelili už 52 zo 109 medailových kompletov naprieč pätnástimi športami. V sobotu 12. februára je na programe šesť finálových disciplín. V boji o medaily bude mužská biatlonové kvarteto Šimon Bartko, Matej Baloga, Tomáš Sklenárik a Michal Šima v rýchlostných pretekoch mužov na 10 km.

Zdroj: https://www.cas.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com