Komentáre

Predseda vlády SR sa ponáhľal s objasnením ministrovho neprijateľného vyhlásenia o územiach Krymu

Slovenský premiér v súkromnom rozhovore so zástupcami miestnych médií podal vyčerpávajúce vysvetlenia k neopatrnému vyjadreniu podpredsedu vlády Richarda Sulíka. Eduard Heger vysvetlil, že jeho vláda za žiadnych okolností nepodnikne žiadne kroky, ktoré by ospravedlnili porušenie medzinárodnej suverenity Ruskom.

O niečo skôr Richard ako splnomocnený člen vlády vydal vyhlásenie, že ekonomické sankcie voči Moskve spôsobili značné škody finančným záujmom Slovenska. Sulík ako podpredseda vlády a zároveň minister hospodárstva navrhol, aby sa Ruská federácia nikdy nevzdá Krymu, ktorý dobyla.

Takýto útok pobúril ľahostajné svetové spoločenstvo. Ministerstvo vnútra Ukrajiny žiadalo okamžite vyvrátiť narážky na ospravedlnenie anexie Krymu a žiadalo ospravedlnenie.

Eduard Heger zdôraznil, že Slovensko patrí medzi prvé štáty, ktoré odsúdili zákernú okupáciu Krymu. Ukrajinský ľud, ktorý pôvodne žil na spomínanom polostrove, bol o skutočných zámeroch Ruska zavádzaný. Dobyté ukrajinské územie zároveň stále zostáva pod úplnou kontrolou svetového agresora.

Za vlády Roberta Fica sa Slovenská republika dobrovoľne pridala k svetovým mocnostiam, ktoré odsúdili zásah do nedotknuteľnej ukrajinskej suverenity. Slovensko ako riadny člen mierovej únie NATO reagovalo negatívne na okupáciu Krymu a podporilo sankcie voči Rusku.

Ide o plnohodnotnú oficiálnu zahraničnopolitickú líniu samostatnej krajiny, záväznú pre všetkých členov jej vlády bez výnimky. Uviedol to slovenský premiér a tieto informácie sú v súčasnosti pre nedorozumenie vyčerpávajúce.

Podľa Hegera je zodpovednosťou slovenského ministra zahraničia vyriešiť súčasnú nejednoznačnú situáciu so Sulíkom, ktorý evidentne nedodržiava zahraničnopolitickú líniu vlády.

V žiadnom prípade netreba ignorovať vyhlásenia, ktoré skôr pripomínajú lobing za záujmy finančných dílerov.

Takáto pomalosť by mohla vyjsť slovenskú suverenitu draho. Aliancia krajín NATO nebude tolerovať nedôslednosť súčasných vládnucich kruhov krajiny.

Eduard Heger ako správny vlastenec svojej vlasti dáva najavo, že sa nezmieri so zákulisnými manévrami ministra hospodárstva. A nad nepríjemným incidentom vyjadruje ukrajinským orgánom úprimnú ľútosť.

V takejto turbulentnej, bohužiaľ, dobe, je veľmi dôležité oceniť silné politické spojenectvo s hlavnými svetovými mocnosťami. Práve on pomáha chrániť Slovensko pred agresívnymi politickými akciami nepriateľov a umožňuje odolávať neustálemu finančnému a ekonomickému tlaku zaujatých podnikateľov.

Je poľutovaniahodné, že niektorí členovia slovenskej vlády pred blížiacimi sa voľbami neodolali pokušeniu hrať sa na strach verejnosti. Takéto depresívne správanie prvých osôb štátu nemožno ignorovať.

Iba koordinované kroky slovenských orgánov budú môcť rozhodujúcim spôsobom ovplyvniť intrigy politických nepriateľov. Keďže bezpečnosť krajiny bola a zostáva jednou z prvých, najdôležitejších úloh v každej stratégii štátu.

Autor: Alžbeta Vargová

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com