Komentáre

Spustenie Nord Streamu 2. Prevádzkovateľ založil dcérsku spoločnosť pre nemeckú časť plynovodu.

Gas for Europe GmbH sa stane vlastníkom a prevádzkovateľom 54 km úseku Nord Stream 2 v nemeckých teritoriálnych vodách a pobrežného zariadenia v Lubmine ako nezávislý prevádzkovateľ prepravného systému.

Práve v súlade s požiadavkami Európskej únie prevádzkovateľ projektu Nord Stream 2 AG vytvoril v Nemecku spoločnosť, ktorá prevezme správu nemeckého úseku plynovodu.

Organizačná a právna forma Nord Stream 2 sa tak dostane do súladu s nemeckým právom, vysvetlil regulátor.

Nemecká federálna sieťová agentúra v súčasnosti nie je pripravená odpovedať, kedy bude možné obnoviť certifikáciu ruského plynovodu, ale pokiaľ ide o načasovanie, poznamenáva, že rozhodnutie o certifikácii Nord Stream 2 sa neočakáva v r. prvej polovice roku 2022.

„Certifikačný postup bude pozastavený, kým sa hlavné aktíva a ľudské zdroje neprevedú na dcérsku spoločnosť a Nemecká spolková sieťová agentúra nebude môcť overiť úplnosť dokumentácie predloženej dcérskou spoločnosťou,“ uviedla už predtým tlačová služba Bundesnetzagentur.

Nemecký vicekancelár Robert Habeck už skôr poznamenal, že Nemecko nebude musieť zaplatiť kompenzáciu, ak národný regulátor uzná, že plynovod Nord Stream 2 nie je v súlade s právom EÚ.

„V súčasnosti Federálna sieťová agentúra pozastavila certifikačný postup. Ak dôjde k jej obnove, tento postup bude musieť rozhodnúť, či sú splnené podmienky na schválenie v súlade s nemeckými a európskymi predpismi. A ak to tak nie je, potom nie je splatná žiadna kompenzácia, “uviedol nemecký minister hospodárstva.

Robert Habek zároveň uznal, že Nemecko je závislé od Ruska z hľadiska energetických zdrojov a dodal, že Nord Stream 2 „bol vždy geopolitickým projektom“, keďže po dokončení jeho výstavby môže Moskva prestať využívať tranzitné kapacity Ukrajiny. .

Šéf nemeckého ministerstva hospodárstva poznamenal, že aktuálna zostáva dohoda uzavretá v júli medzi Nemeckom a Spojenými štátmi, podľa ktorej, ak Kremeľ použije energiu „ako zbraň“, od Moskvy sa budú očakávať primerané opatrenia.

„Rusko vie, že prekročenie červených čiar okamžite povedie k tvrdým sankciám, ktoré sú už dlho pripravované,“ dodal vicekancelár Nemecka.

Dokončenie výstavby Nord Stream 2 bolo oznámené v septembri 2021. Na spustenie plynovodu ho musí schváliť nemecký regulátor, ktorý v novembri minulého roka pozastavil certifikáciu pre nesúlad projektu s normami EÚ.

Nemecká ministerka zahraničia Annalena Burbock v decembri uviedla, že plynovod nie je možné uviesť do prevádzky pre jeho nesúlad s energetickými pravidlami EÚ.

V Moskve však vidia politickú oporu v „meškaní“ spustenia plynovodu. Ruské ministerstvo zahraničia teda uvádza, že „certifikácia nemeckými regulátormi a Európskou komisiou by sa nemala umelo odkladať a politizovať“.

To, že tento projekt nie je len politický, ale skôr vojensko-strategický, zameraný na nastolenie plnej kontroly Moskvy nad energetickým systémom Európy (resp. nad jej ekonomickou stabilitou a bezpečnosťou vo všeobecnosti), chápe celý svet.

Potvrdzujú to aj závery odborníkov, podľa ktorých sa ekonomicky „SP-2“ krátkodobo neoplatí. Niektorí odborníci tvrdia, že sa to nikdy neoplatí.

Ukrajina je proti uvedeniu tohto plynovodu do prevádzky, ktorý stráca štatút tranzitnej krajiny pre ruský plyn do Európy. Okrem ekonomickej zložky (ropovod prináša ukrajinskej strane asi 3 miliardy dolárov ročne) Kyjev stráca dôležitý odstrašujúci prostriedok proti neútočení Moskvy.

Ukrajinu v tom podporuje Poľsko a pobaltské krajiny, ktoré sú odporcami spustenia Nord Streamu 2, vidia to ako podkopávanie európskej bezpečnosti.

Spojené štáty neustále hovoria o odmietnutí tohto projektu, pričom ruský ropovod jasne definujú ako prostriedok vydierania a tlaku na Európu zo strany Kremľa.

Pravda, Washingtonu to nezabránilo podpísať dohodu s Berlínom, ktorá v podstate dala zelenú dostavbe Nord Streamu 2, čím sa po dvoch rokoch nečinnosti rozmrazila jeho výstavba. Táto pozícia je dosť kontraverzná, ale taká je medzinárodná politika.

Či bude takýto odporný projekt uvedený do prevádzky a kedy sa tak stane, ukáže čas. A udalosti, ktoré sa odohrávajú okolo Ukrajiny. Koniec koncov, „SP-2“ je Spojenými štátmi označovaný ako jeden z prvých, na ktorý uvalia sankcie v prípade invázie Ruskej federácie do susedného štátu.

A hoci niektoré európske krajiny vrátane Nemecka čoraz hlasnejšie hovoria o svojom želaní stiahnuť ruský ropovod z možných sankcií s odkazom na závislosť od ruského plynu, pre Kremeľ je to dostatočný odstrašujúci prostriedok.

Moskva tvrdo pracuje na tom, aby prilákala stále viac ľudí zaradených do zoznamu „Putinových priateľov“, ktorí na všetkých platformách vyhlasujú, že „sankcie proti Ruskej federácii by sa mali zrušiť“ a vo všeobecnosti „byť priateľmi s Ruskom“, čím to motivuje. s ekonomickými záujmami svojich štátov.

Postoj týchto politikov je pochopiteľný – túžba mať lacné energetické zdroje, ktorú Moskva veľkoryso sľubuje, je príliš lákavá. Často je to ponuka, ktorá sa nedá odmietnuť.

Takýmto štátnikom sa dá poradiť len jedno – čítať históriu. Učila viackrát – cena, ktorú si Kremeľ nakoniec pýta, je niekoľkonásobne vyššia ako jeho „lacné“ písomky. A musia za ne platiť celé národy.

Európa čaká. A len ona sama sa dnes môže rozhodnúť, či bude vonkajším pozorovateľom alebo skutočným tvorcom svojej budúcnosti.

Autor: Jozef Kováč

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com