Komentáre

Od Kyjeva cez Sumy po Kramatorsk. Ako sa píše o ľuďoch, ktorí môžu zomrieť vo vojne?

V roku 2022 jej opisoval, ako utiekol z Buče. Na jar 2024 padol na fronte, 15. marca mu bola na pohrebe. Reportérka Aktuality.sk Stanislava Harkotová zaznamenáva príbehy ukrajinských vojakov, veteránov, zajatcov, dobrovoľníkov či presídlencov už takmer dekádu. Aktuálne jej vychádza druhá kniha príbehov z vojnovej Ukrajiny – Kým dýchaš, bojuješ.

Keď jej Viktor Tupalo opisoval, ako pochovával mŕtvych susedov a cez mínové pole utekal z vtedy okupovanej Buče, písal sa rok 2022. Keď sa jej Viktorov syn Maksym zveroval s podozrením, že otec narukoval preto, aby ho zachránil pred nástupom do armády, bolo leto roku 2024. Viktor Tupalo zahynul 1. marca 2024, temer presne rok nato, čo 3. marca 2023 narukoval.

Život hrdinu, smrť vojaka, pohreb otca

Reportérka Aktuality.sk Stanislava Harkotová sa o smrti 59-ročného muža, ktorý v Buči roku 2022 pochovával zabitých susedov, dozvedela na jar tohto roka od svojej známej Tetiany Jelisejevovej. Pätnásteho marca bola na jeho pohrebe v irpiňskej Aleji obrancov. V horúcom júli sedela s jeho synom Maksymom a Tetianou v kuchyni Tupalovcov, pili čaj a snažili sa zmierniť výčitky mladého muža.

„Veľmi ma to ťaží na duši. Uvedomujete si tú zhodu okolností? Oznámil som mu, že ma môžu povolať a on v ten istý deň zahynul!“ priznal Maksym. Stanislava Harkotová pretlmočila jeho slová do príbehu, ktorý je prvou zo série desiatich časozberných reportáží v knihe Kým dýchaš, bojuješ.

Slávnostné uvedenie knihy za účasti autorky a ďalších zaujímavých hostí sa uskutoční vo štvrtok 7. novembra o 18:00 v bratislavskom kníhkupectve Martinus na Obchodnej ulici. V novembri by mala kniha doraziť aj na pulty slovenských kníhkupectiev.

V poradí šestnásty titul vychádzajúci pod hlavičkou Aktuality.sk si môžete objednať už dnes aj na našom e-shope. Kúpou knihy podporíte nezávislé spravodajstvo.

Opakované návraty do Ukrajiny

Harkotovej druhá kniha príbehov z vojnovej Ukrajiny nie je uzavretým svedectvom, ale otvorenou a stále živou mozaikou osudov ľudí vo vojne. Reportérka Aktuality.sk sa takmer dekádu opakovane vracia na miesta poznačené ozbrojeným konfliktom, aby zaznamenala ich premeny v čase.

V novembri 2015 po prvý raz navštívila Sloviansk, kde Rusi v roku 2014 odštartovali hybridnú operáciu na cudzom území. Počas nasledujúcich deviatich rokov zavítala i do miest a obcí ležiacich pri frontovej línii či pár desiatok kilometrov od ukrajinsko-ruskej hranice.

V čase, keď ruské vojská vo februári 2022 vtrhli do Ukrajiny, sedela vo vlaku smerujúcom do Kramatorska. Od leta 2023 pôsobí ako vyslaná reportérka Aktuality.sk v Kyjeve, odkiaľ dodnes vyráža za Ukrajincami a Ukrajinkami vzdorujúcimi mocenským chúťkam Moskvy.

Keďže sa medzičasom naučila po ukrajinsky, s hrdinami a hrdinkami časozberných reportáží môže hovoriť v ich jazyku. Niektorých navštevuje už pravidelne, s inými zostáva aspoň v sporadickom kontakte. Z niektorých sa stali jej priatelia, s niektorými prežívala smrť ich synov, niektorých dokonca vyprevádzala na ich poslednej ceste.

Aj vďaka opakujúcim sa stretnutiam a hlbokým rozhovorom tak prináša viac ako medializovaný obraz krvavého konfliktu, ktorý si na oboch stranách vyžiadal stovky tisíc obetí. Jej príbehy pokrývajú dlhšie časové úseky, neraz siahajú ďaleko pred február 2022 – oficiálny dátum ruskej invázie, a sú sondou do mysle národa roky čeliacemu okupantom.

Od Užhorodu po Kramatorsk

Keď Stanislava Harkotová sedela v novembri 2015 vo vlaku smerujúcom z Užhorodu do Kyjeva, netušila, že to bude láska na prvý pohľad. A že metropola Kyjev sa stane v nasledujúcich rokoch neoddeliteľnou súčasťou jej pracovného i súkromného života.

V hlavnom meste Ukrajiny bola aj vo februári 2022, keď sa k nemu z dvoch smerov blížili Rusi. Do Kyjeva dorazila aj krátko po tom, čo sa z oblasti stiahli ruské jednotky. Metropola bola jej útočiskom aj v čase, keď sa neskôr vracala z východných a južných oblastí zasiahnutých bojmi.

„V roku 2023 som nakoniec usúdila, že nastal čas na dočasné presídlenie sa do Kyjeva. Mala som jasný cieľ. Naďalej prinášať príbehy ľudí, ktorým do života vtrhla vojna. Pokúsiť sa zaznamenať všetky jej podoby a odtiene, nielen na prvý pohľad viditeľný obraz smrti a deštrukcie,“ píše v prológu knihy Kým dýchaš, bojuješ.

Bežnou súčasťou reportérkinho života sa stali informačné kanály na sociálnych sieťach ohlasujúce blížiace sa nálety či výpadky elektriny, prebdené noci aj akútny nedostatok spánku. Ako sama tvrdí, časom si zvykla na hroziace nebezpečenstvo, čo sa ukázalo aj počas zalamovania knihy. Porady a konzultácie so slovenskou redakciou neprerušila ani počas leteckých poplachov. Na správy odpovedala aj vtedy, keď bola v teréne.

Poslednou zastávkou, o ktorej píše v knihe Kým dýchaš, bojuješ,bol strategický bod na východe Ukrajiny. „Kramatorsk som poznala spomedzi donbaských miest najlepšie. Takmer každá pracovná cesta na východ Ukrajiny ma zaviedla práve tam. Vedela som, kde je trh, kam sa oplatí zájsť na kávu, kde zostať na noc. Centrum mi prirástlo k srdcu natoľko, že som v Krame, ako mu hovorila miestna mládež, zostávala vždy o deň dlhšie len preto, aby som si mohla vychutnať ničím nerušenú prechádzku starobylými ulicami,“ možno sa dočítať v reportáži Tri noci v Kramatorsku.

Stanislava Harkotová vyrazila do Kramatorska pre to, aby sa stretla s 24-ročným Bohdanom Zujakovom. Mužom, ktorý s plynovým pedálom na podlahe auta vozil mužov, ženy aj deti z obcí zasiahnutých bojmi. Pobyt na východe Ukrajiny využila aj na návštevu Nataliju Ševčenkovú v Lymane, s ktorou sa zoznámila v marci 2023.

Krátko po reportérkinom návrate do Kyjeva sa Kramatorsk znovu dostal pod paľbu. Dve ruské rakety dokonca zasiahli mestskú časť, kde bývala.

Tri výnimočné knihy na konte

Zbierka časozberných reportáží Kým dýchaš, bojuješje už Harkotovej druhou knihou prenikajúcou hlboko pod povrch medializovaného obrazu vojny. Prvá séria príbehov z vojnovej Ukrajiny jej vyšla v roku 2022 pod názvom Ešte sme nezomreli. Desivú tvár vojny ilustrujú v oboch tituloch fotografie oceňovaného Juraja Mravca.

Reportérka Aktuality.sk prispela v roku 2022 svojím textom aj do výberu reportáží Chleba z minového pole od českých a slovenských publicistov a publicistiek. V roku 2023 napísala samostatnú autorskú knihu Hranica, v ktorej zaznamenala obraz slovensko-ukrajinského pohraničia a osudy jeho obyvateľov krátko pred ruskou inváziou a niekoľko mesiacov po nej.

Aktuality.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com