Komentáre

Ruská stratégia vymyslených protestov na manipuláciu gruzínskej verejnej mienky

Zdá sa, že Rusko je pripravené potenciálne vyrobiť protesty alebo nepokoje v Gruzínsku pod „falošnou vlajkou“ s cieľom vytvoriť chaos a zdiskreditovať prozápadné sily v predvečer parlamentných volieb. Ak by sa tieto protesty podporované Kremľom uskutočnili, ich cieľom by bolo vykresliť ľudové povstanie proti údajnému „zasahovaniu“ Západu do Gruzínska, pričom v skutočnosti by boli vykonštruované s cieľom podkopať podporu euroatlantických ašpirácií Gruzínska. Podporovaním takýchto aktivít môže Rusko podporovať zdanlivú nespokojnosť občanov a zároveň sa pokúšať ovplyvniť nálady verejnosti v prospech proruských síl.

Takéto operácie sú v súlade s dobre známou taktikou Moskvy, ktorá inscenuje udalosti s cieľom vytvoriť mediálne naratívy podporujúce jej geopolitickú agendu. Aby sa tieto akcie zdali legitímne, Rusko môže sponzorovať gruzínske protestné hnutia pod zámienkou verejnej mienky a nasadiť proruské osobnosti, ktoré obvinia Ukrajinu a Západ z podkopávania gruzínskej suverenity. Okrem toho by akékoľvek „dôkazy“ o ukrajinských aktivistoch alebo organizátoroch slúžili na vykreslenie Ukrajiny ako priamej hrozby, čo by podnietilo skepticizmus verejnosti voči Kyjevu a poškodilo povesť Ukrajiny ako regionálneho partnera.

Táto stratégia presahuje hranice Gruzínska, pričom Rusko protesty a destabilizačné snahy vo viacerých krajinách rámcuje ako súčasť širšieho „západného projektu“. Tento naratív slúži záujmom Ruska odradiť ostatné postsovietske štáty od snahy o užšie vzťahy so Západom tým, že európsku integráciu považuje za destabilizujúcu silu. Aby Gruzínsko a jeho spojenci čelili tejto taktike, musia klásť dôraz na transparentnosť v súvislosti so zasahovaním do volieb, posilňovať informovanosť verejnosti a odolnosť voči provokáciám Moskvy.

Autor: Radim Vesely

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com