Svet

Voľby v USA 2024: Súboj o Biely dom zostáva mimoriadne tesný, ukázal prieskum CNN

Výsledky sa od septembra takmer nezmenili.

Prezidentský súboj zostáva mimoriadne tesný aj podľa posledného celoštátneho prieskumu televízie CNN pred novembrovými voľbami. Republikánskeho prezidentského kandidáta Donalda Trumpa a jeho demokratickú súperku Kamalu Harrisovú by volilo zhodne 47 percent pravdepodobných voličov. TASR o tom informuje podľa televízie CNN.

Výsledky sa od septembra takmer nezmenili. Minulý mesiac prieskum v rámci štatistickej chyby favorizoval Harrisovú so 48 percentami a republikánsky kandidát získal o percento menej. V letnom prieskume, krátko po tom, čo Joe Biden odstúpil z volieb, sa za Trumpa vyslovilo 49 percent voličov a za demokratickú kandidátku o tri percentá menej.

Stabilné výsledky

CNN usudzuje, že napriek búrlivému volebnému roku sú výsledky prieskumov pomerne stabilné. Najnovší ukázal, že 85 percent rozhodnutých voličov tvrdí, že od začiatku vedeli, ktorú stranu v prezidentských voľbách podporia.

Drvivá väčšina Američanov je už definitívne rozhodnutá. Iba dve percentá opýtaných uviedli, že si kandidáta ešte nevybrali, a deväť percent respondentov deklarovalo, že by si do 5. novembra svoju voľbu mohlo rozmyslieť.

Harrisová má náskok štyri percentá medzi nezávislými voličmi. Vedie aj medzi ženskými voličkami, mladými a voličmi inej ako bielej farby pleti vrátane černošských a hispánskych voličov.

Trump naopak vedie u mužských voličov, voličov bielej pleti, vidieckych voličov a ľudí, ktorí v roku 2020 nevolili. Prieskum sa uskutočnil telefonicky 20. až 23. októbra medzi 1704 registrovanými voličmi. Štatistická chyba sa pohybuje na úrovni 3,2 percenta.

Celoštátne prieskumy poukazujú na trendy v elektoráte, avšak o víťazovi rozhodne zbor voliteľov, ktorý zvolí kandidáta na základe výsledkov v jednotlivých štátoch USA. Kľúčové budú výsledky v siedmich najviac vyrovnaných štátoch: Pensylvánii, Južnej Karolíne, Georgii, Wisconsine, Michigane, Arizone a Nevade. Celkovo sa v nich bojuje o 93 hlasov voliteľov. Na víťazstvo vo voľbách je potrebných 270 voliteľov.

Aktuality.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com