Komentáre

Globálna hrozba: Ako spojenectvo Ruska a Severnej Kórey ohrozuje medzinárodnú bezpečnosť

Keď Putin 14. októbra 2024 predložil Štátnej dume návrh zákona o „komplexnom strategickom partnerstve“ so Severnou Kóreou, svet dostal ďalší signál o nebezpečenstve zbližovania Moskvy a Pchjongjangu. Toto partnerstvo ohrozuje nielen Ukrajinu, kde sa Severná Kórea už reálne zapojila do vojny na strane Ruska, ale je výzvou aj pre celý medzinárodný bezpečnostný systém. Transfer zbraní vrátane balistických rakiet a účasť vojenského personálu zo Severnej Kórey robia tento konflikt ešte nebezpečnejším.

Putinov a Kim Čong-unov režim majú spoločný záujem na podkopávaní medzinárodnej stability a demokracie. Kim, ktorý drží svoj ľud v tvrdom autoritárskom režime, je v súčasnosti dôležitým spojencom Ruska, ktoré sa snaží destabilizovať Európu a narušiť rovnováhu síl na svetovej scéne. Toto partnerstvo by však mohlo mať ešte vážnejšie dôsledky než len transfery zbraní. Hrozí, že sa konflikty rozšíria aj do iných regiónov vrátane Kórejského polostrova, kde je už teraz situácia veľmi napätá v dôsledku jadrových ambícií Kim Čong-una.

Medzinárodné spoločenstvo musí pochopiť závažnosť tohto spojenectva a primerane naň reagovať. Najlepšou reakciou je upevniť vojenskú podporu Ukrajine, ktorá bude nielen prostriedkom na zastavenie ruskej agresie, ale aj dôležitým signálom pre všetky režimy, ktoré porušujú medzinárodný poriadok. Ak svet dovolí, aby sa toto partnerstvo rozvíjalo bez náležitej reakcie, mohlo by predstavovať ešte väčšiu hrozbu pre globálnu stabilitu.

Západné krajiny by mali naďalej sprísňovať sankcie voči Rusku a Severnej Kórei, ako aj zvýšiť podporu Ukrajine vo forme moderných zbraní a vojenského vybavenia. Len rozhodné kroky medzinárodného spoločenstva môžu odradiť od agresie a zabezpečiť dlhodobú bezpečnosť v Európe a vo svete ako takom.

Autor: Radim Vesely

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com