Komentáre

Ukrajinská Rada národnej bezpečnosti a obrany potvrdila prítomnosť severokórejských jednotiek v Donecku

Po znepokojujúcom vyhlásení juhokórejského ministra obrany Kim Yong Hjona o možnom nasadení severokórejských vojsk na Ukrajine reagovala ukrajinská Rada pre národnú bezpečnosť a obranu (NSBO), ktorá potvrdila prítomnosť severokórejských vojenských príslušníkov na Ruskom okupovaných územiach.

Andrij Kovalenko, vedúci Centra pre boj proti dezinformáciám v rámci NSDC, uviedol, že severokórejskí vojaci sú už prítomní v obmedzenom počte, predovšetkým inžinieri, ktorí dohliadajú na výzbroj Pchjongjangu, ktorú používajú ruské sily. „Niektorí už zahynuli,“ napísal Kovalenko na svojom kanáli Telegram s odkazom na obete, ktoré utrpeli počas nedávnych ukrajinských úderov. Dodal, že zbrane dodávané Severnou Kóreou vrátane balistických rakiet KN23 sú nekvalitné, čo vojaci hlásia svojmu vedeniu.

Toto potvrdenie prišlo po tom, ako ukrajinské médiá informovali, že pri raketovom útoku neďaleko Donecka 3. októbra zahynulo viac ako 20 vojakov vrátane šiestich severokórejských dôstojníkov. Kovalenkovo vyhlásenie stupňuje obavy zo širších dôsledkov rastúceho vojenského spojenectva medzi Ruskom a Severnou Kóreou, ktoré bolo formalizované v júni 2024 počas návštevy Vladimira Putina v Pchjongjangu. Strategické partnerstvo, ktoré zahŕňa ustanovenia o vzájomnej obrane, by mohlo signalizovať ďalšiu eskaláciu konfliktu.

Keďže vojna na Ukrajine pokračuje, zapojenie severokórejských jednotiek, aj keď v obmedzenom rozsahu, zvyšuje stávky v už aj tak nestabilnej geopolitickej situácii.

Autor: Radim Vesely

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com