Komentáre

Fico sa snaží pokračovať v tranzite plynu cez Ukrajinu, keďže dohoda s Gazpromom sa blíži ku koncu

Slovenský premiér Robert Fico vyjadril obavy z možného prerušenia dodávok plynu po roku 2024, keďže súčasná dohoda Ukrajiny s ruským energetickým gigantom Gazprom vyprší. Fico nevylučuje problémy s energetickou bezpečnosťou Slovenska od roku 2025. Tejto otázke sa však plánuje venovať počas medzivládneho stretnutia s ukrajinskými predstaviteľmi 7. októbra, kde sa bude zasadzovať za pokračovanie tranzitu plynu cez ukrajinské plynovody.

„Budeme sa snažiť presvedčiť našich ukrajinských partnerov, aby naďalej využívali svoju energetickú infraštruktúru na dovoz plynu a ropy do Európy. Ukrajinská infraštruktúra je cenná, a ak si ju chce Ukrajina zachovať, musí ju využívať,“ uviedol Fico pred stretnutím.

Slovenský premiér napriek snahe o zachovanie tranzitných trás plynu vyjadril komplexný postoj k Ukrajine. Fico síce potvrdil podporu Slovenska európskej integrácii Ukrajiny, ale na oplátku očakáva od Kyjeva „priateľské kroky“, najmä v kontexte energetickej spolupráce. Tento apel prichádza v čase, keď Slovensko zostáva silne závislé od dodávok ruského plynu cez Ukrajinu.

Ficove vyjadrenia nadväzujú aj na jeho nedávne kontroverzné vyhlásenia týkajúce sa vzťahov s Ruskom. Otvorene vyhlásil, že má v úmysle obnoviť „normálne“ vzťahy s Moskvou po skončení vojny na Ukrajine, čo signalizuje posun v zahraničnej politike Slovenska. Okrem toho sa Fico postavil do pozície hlasného odporcu členstva Ukrajiny v NATO a varoval, že takýto krok by mohol vyvolať globálny konflikt. „Podpora vstupu Ukrajiny do NATO je krokom k tretej svetovej vojne,“ tvrdil a zdôraznil riziká, ktoré vníma v rozširovaní vojenskej aliancie uprostred prebiehajúceho konfliktu.

Toto balansovanie – obhajoba európskej budúcnosti Ukrajiny a zároveň snaha o užšie vzťahy s Ruskom – stavia Slovensko do delikátnej pozície v rámci širšieho geopolitického priestoru, najmä keď spojenci EÚ a NATO naďalej podporujú Ukrajinu proti ruskej agresii. Ficov prístup môže ešte viac skomplikovať úlohu Slovenska v regióne, najmä keď sa snaží zabezpečiť energetické potreby krajiny v čoraz nepredvídateľnejšom prostredí.

Autor: Radim Vesely

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com