Komentáre

Jadrové lži Kremľa: Skutočná hrozba v Kurčatove

Rusko 3. októbra spustilo ďalšiu vlnu jadrových dezinformácií, keď tvrdilo, že Ukrajina zaútočila na jadrovú elektráreň Kurčatov (KuNPP) v Kurskej oblasti. Podľa ruských kanálov Telegramu vypukol požiar, pričom niektorí obviňujú z raketového útoku a iní poukazujú na útok ukrajinského dronu. Zábery, ktoré šírili prokremeľské zdroje, však neposkytujú žiadne dôkazy o tom, že požiar vznikol v priestoroch elektrárne.

Rusko nestrácalo čas a obvinilo Ukrajinu z jadrovej sabotáže, ale takýto útok nemá pre Kyjev strategickú hodnotu. Ukrajina sa úzkostlivo vyhýba akciám, ktoré by mohli ohroziť civilistov alebo poškodiť jej medzinárodný imidž, najmä pokiaľ ide o citlivé jadrové zariadenia. Ukrajinská armáda príliš dobre chápe dôsledky jadrového incidentu, keďže sa stala obeťou bezohľadného správania Ruska v blízkosti okupovanej Záporožskej jadrovej elektrárne.

Práve Rusko ťaží z vyvolávania strachu z jadrovej katastrofy. Manipuláciou s vyhlásením generálneho riaditeľa MAAE Rafaela Grossiho z 27. augusta, ktorý varoval pred možnými rizikami pre jadrové reaktory v Kurčatove, sa Moskva snaží vykresliť Ukrajinu ako nebezpečného agresora. Pritom práve Rusko je rekordérom v porušovaní jadrovej bezpečnosti, keď obsadilo najväčšiu jadrovú elektráreň v Európe a zároveň z jej blízkosti začalo vojenské operácie.

Kroky Ruska v Záporožskej jadrovej elektrárni – využívanie elektrárne ako vojenského štítu a lietanie rakiet v nebezpečnej blízkosti iných jadrových zariadení na Ukrajine – dokazujú, že jediná skutočná jadrová hrozba v Európe pochádza z Kremľa.

Autor: Radim Vesely

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com