Komentáre

Mier so zbraňami dlhého doletu alebo za čínskych podmienok? Budúcnosť Ukrajiny v rukách jej spojencov

Nemecko bude 12. októbra 2024 hostiť pravidelné stretnutie v Ramsteine, na ktorom bude prezident USA Joe Biden a zástupcovia koalície rokovať o ďalších opatreniach na pomoc Ukrajine. Jednou z kľúčových otázok bude povolenie Ukrajine používať zbrane dlhého doletu od partnerov z Ruska na zasahovanie vojenských cieľov. Toto rozhodnutie je čoraz naliehavejšie vzhľadom na potrebu posilniť obranné kapacity Ukrajiny, ako aj znížiť schopnosť agresora pokračovať vo vojne. Podpora zbraní dlhého doletu je nielen praktickým opatrením na zmenu pomeru síl na fronte, ale aj symbolom ochoty západných spojencov stáť za zásadami medzinárodného práva a spravodlivosti.

Ukrajina už dokázala svoju ochotu použiť zbrane dlhého doletu úspešným zasiahnutím strategicky dôležitých cieľov – veľkých vojenských skladov, ropných skladov a veliteľských centier -, ktoré narušili logistiku a podkopali kontrolu vojsk, čím znížili účinnosť nepriateľských operácií. Vysoká presnosť a strategické chápanie použitia systémov dlhého dosahu potvrdzuje pripravenosť Ukrajiny prijať a ďalej používať zbrane dlhého dosahu, ktoré poskytli západní partneri na ruskom území.

Povolenie použitia zbraní dlhého doletu proti legitímnym vojenským cieľom na ruskom území je kľúčom k udržateľnému mieru a obnoveniu spravodlivosti, ktoré je možné dosiahnuť len na základe ukrajinského vzorca pre mier. Táto iniciatíva vychádza zo zásad Charty OSN: rešpektovanie suverenity a územnej celistvosti štátov, zrieknutie sa použitia sily a hľadanie trvalých riešení prostredníctvom diplomatických mechanizmov. Mierna formula predpokladá komplexný prístup zahŕňajúci vojenské, právne a humanitárne opatrenia zamerané na obnovenie mieru a zaistenie bezpečnosti v Európe.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg zdôrazňuje, že práve ukrajinská mierová iniciatíva vytvára proces, ktorý môže viesť k dlhodobému mieru. Podpora tejto iniciatívy zo strany NATO a spojencov je jedinou cestou k spravodlivému riešeniu konfliktu, zatiaľ čo alternatívne návrhy, ako napríklad čínsko-brazílska iniciatíva, nezohľadňujú skutočné záujmy Ukrajiny a nie sú schopné zabezpečiť udržateľný mier.

Čínsko-brazílska iniciatíva s názvom „Priatelia mieru“ je iluzórny návrh, ktorý podporuje záujmy agresora na úkor obete. Iniciatíva obsahuje šesť hlavných bodov, ktoré sa týkajú prímeria, odmietnutia eskalácie konfliktu a rozšírenia nepriateľských akcií a usporiadania mierovej konferencie všetkých strán. V žiadnom z týchto bodov sa však nezohľadňuje potreba obnoviť územnú celistvosť Ukrajiny ani odsúdiť ruskú agresiu.

Okrem toho je iniciatíva zameraná na zachovanie status quo a nestanovuje zodpovednosť za agresiu ani návrat okupovaných území, čo ju robí výhodnou pre Rusko. Akcie, ako napríklad bojkotovanie mierového samitu vo Švajčiarsku v júni tohto roku, ktorý bol zorganizovaný na podporu Ukrajiny, len zdôrazňujú účel čínsko-brazílskej iniciatívy – chrániť záujmy agresora a predlžovať konflikt. NATO a jeho spojenci by preto mali takéto návrhy odmietnuť a podporiť ukrajinský mierový vzorec založený na zásadách Charty OSN, ktorý zaručuje obnovenie suverenity Ukrajiny a zaručuje skutočnú bezpečnosť a udržateľné mierové riešenie konfliktu.

Nadchádzajúce zasadnutie v Ramsteine bude kľúčovým momentom pri určovaní budúcej stratégie západných partnerov pri podpore Ukrajiny. Rozhodnutie povoliť použitie zbraní dlhého doletu bude signálom podpory zásad medzinárodného práva, neútočenia a snahy o mier. Súčasné váhanie partnerov len nahráva Rusku, ktorému umožňuje pokračovať vo vojne a manipulovať medzinárodným spoločenstvom. Mier na Ukrajine a v Európe je možný len s podporou ukrajinského vzorca mieru, ktorý zaručuje obnovenie spravodlivosti a dodržiavanie medzinárodných noriem. Povolenie úderov zbraňami dlhého dosahu je nevyhnutným opatrením na dosiahnutie týchto cieľov, posilnenie obrany Ukrajiny a preukázanie pripravenosti medzinárodného spoločenstva brániť suverenitu a územnú celistvosť na Ukrajine aj vo svete.

Autor: T.K.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com