Slovensko

Napätie by sa dalo krájať: Erik Tomáš dal koaličným kolegom ULTIMÁTUM! Bez splnenia podmienok Hlas nebude…

Kríza medzi Hlasom a SNS dosiahla novú úroveň napätia! Dlhodobé nezhody a obvinenia medzi týmito stranami vyvrcholili ultimátom, ktoré si určil minister práce Erik Tomáš (49). V sobotu Hlas predstavil prvé dve podmienky spolupráce. Novú tretiu podmienku predstavil v nedeľu.

Vzťahy medzi Hlasom a SNS už dlhodobo vrú a napätie narastá každým dňom. Koaliční partneri sa ocitli v otvorenom konflikte, pričom obidve strany si navzájom vyčítajú neplnenie koaličných dohôd a osobné ambície. A teraz sa do toho vnáša nová rétorika – Erik Tomáš, šéf rezortu práce a podpredseda Hlasu, si určuje ultimáta. „Bez splnenia našich požiadaviek nebudeme hlasovať!“ znie jasný odkaz od Tomáša.

V relácii Sobotné dialógy na STVR vyhlásil, že poslanci Hlasu podporia konsolidačný balíček iba pod podmienkou, že koalícia splní dve kľúčové požiadavky – zaradenie zákona o minimálnej mzde na rokovanie a dofinancovanie samospráv. V nedeľu pribudla tretia podmienka.

„Strana Hlas bude hlasovať len za zákony, ktoré schválila vláda, alebo prešli koaličnou radou. Ak neprejdú zákony, ktoré boli schválené na rokovaní vlády alebo na koaličnej rade, strana Hlas sa postaví a nebude pokračovať v schôdzi, kým sa tento problém nevyrieši,“ vyhlásil Tomáš v relácii V politike televízie TA3.

Zákulisie problému

Spor o minimálnu mzdu sa stal len ďalším prvkom napätia medzi Hlasom a SNS. Národniari blokujú tento návrh z dielne rezortu práce, aj keď prešiel rokovaním vlády, a bez uzavretia dohody je situácia ešte napätejšia. Hlas považuje Danka za ješitného hráča, ktorý si po odchode Petra Pellegriniho do prezidentského paláca robí nárok na pozíciu šéfa parlamentu.

SNS sa ohradila voči obvineniam Tomáša. Tvrdia, že všetky ataky sú výsledkom zle pripravených zákonov, nie ambícií Andreja Danka. Ďalej sa neštítila ostrej kritiky a tvrdí, že za chaosom s opatrovateľskými dávkami stoja práve nekvalitné legislatívne návrhy Tomášovho tímu.

„Niektorí občania sa počas leta nemohli dostať k opatrovateľským dávkam,“ uviedla hovorkyňa SNS Zuzana Škopcová a dodala, že SNS má plné zuby aj zle nastaveného 13. dôchodku.

Zdroj: cas.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com