Komentáre

Výbuch Sarmat – Rusko naráža na ďalšie dno vlastnej „veľkosti“.

Na ruskom vojenskom kozmodróme Pleseck došlo 20. septembra k vážnej nehode. Odborníci sa domnievajú, že išlo o neúspešný test medzikontinentálnej balistickej rakety RS-28 Sarmat.

Informoval o tom server BBC v pondelok 23. septembra. Hoci informácie o možnej nehode sa u Rusov objavili v sieti už 22.

Pri testovaní „Sarmatov“ na skúšobnej strelnici Pleseck v Archangeľskej oblasti raketa explodovala ešte počas štartu v podzemnej štartovacej šachte. Detonácia vytvorila na testovacom mieste obrovský kráter. Odpaľovacia rampa bola zničená.

Kremeľ o incidente mlčí a tvrdí, že o ňom nemá žiadne informácie.

„V tejto súvislosti nemáme žiadne informácie. Ide skôr o záležitosť, ktorá spadá do kompetencie našej armády,“ uviedol Putin-Peskov hovorca v odpovedi na súvisiacu otázku.

Stojí za zmienku, že Sarmat pre Rusko nepredstavuje len ďalšie zariadenie zabezpečujúce obranu vo vojenskom zmysle. Je to akýsi štít, a to z vojenského aj mentálneho hľadiska – ďalšie potvrdenie „veľkosti“ Ruska.

Strategický raketový systém Sarmat na báze sila bol navrhnutý ako náhrada sovietskeho systému R-36M2 Vojevoda.

Prvý štart rakety sa uskutočnil 20. apríla 2022 a už vo februári 2024 ruský diktátor oznámil jej prvé sériové dodávky vojskám.

Teraz sa ukázalo, že Sarmat nie je schopný nielen chrániť Rusko, ale dokonca ani opustiť baňu. To znamená, že došlo k ďalšiemu vyvráteniu mýtu – „veľkosť“ praskla ako mydlová bublina.

Zostali len zábery Putinovho prejavu z kremeľského psychopata, ktorý zrazu takmer polovicu svojho prejavu venoval rozprávaniu o nových typoch zbraní.

„Sarmat“ bol jednou zo zbraní, o ktorých Putin hovoril vo svojom hrozivom prejave – príhovore k Federálnemu zhromaždeniu z 1. marca 2018.

Vtedy povedal, že ministerstvo obrany spolu s podnikmi raketového a kozmického priemyslu začalo aktívnu fázu testovania Sarmatov.

Počas svojho prejavu v pozadí ukázal… karikatúru o tom, ako okolo Zeme lietajú z dvoch pólov strašidelné rakety, ktoré ohrozujú nenávidenú Ameriku.

Jeden úspešný, zaznamenaný test sa však predsa len uskutočnil – 20. apríla 2022 ruské médiá hrdo informovali o úspešnom odpálení rakety Sarmat, pričom ho označili za „skutočne unikátny prípad v histórii vývoja a výroby medzikontinentálnych balistických rakiet“.

„Úlohy spojené so štartom boli splnené v plnom rozsahu. Cvičné bojové jednotky dorazili do určeného priestoru na bojisku Kura.“ Raketový systém Sarmat už bol zavedený do sériovej výroby,“ informovala armáda.

Médiá dokonca zverejnili fotografiu s Putinom, pod ktorou sa nachádzal titulok, že bunker schizofrenik „osobne pozoroval testy 20. apríla 2022“.

Hoci táto skutočnosť vyvoláva dôvodné pochybnosti, keďže bunkrový schizofrenik sa veľmi obáva o svoju bezpečnosť.

Rovnako ako fakt sériovosti – experti vyzývajú „k správam, že Sarmat je v bojovej službe, pristupovať opatrne“.

Koniec koncov, hovoria, že okrem prvého úspešného štartu sa v roku 2023 uskutočnil aj ďalší neúspešný, ktorý ruské vedenie zatajilo.

Preto je podľa expertov „nepravdepodobné, že by niekto zaradil do služby a vybavil bojové jednotky raketou, ktorá má za sebou len jednu skúšku“.

Okrem toho, ako v rozhovore s novinárom BBC poznamenal expert Maxim Starčak, „raketa Sarmat je surový projekt.

„Roskosmos“ očakával uskutočnenie šiestich úspešných testov, ale ohlásil len jeden. Vzhľadom na skúsenosti Roskosmosu môžem predpokladať, že od roku 2022 mohlo dôjsť k ďalším 4 – 5 pokusom o vypustenie. Pravdepodobne boli skutočne neúspešné,“ uviedol expert.

Mimochodom, jedným z dôvodov takého rýchleho tempa vývoja novej rakety je odmietnutie ukrajinských vývojárov z Južmaš servisovať rakety R-36M Vojvoda, ktoré boli v službe ruských strategických jadrových síl.

Napriek tomu, že v čase začatia vývoja rakety (v roku 2011 alebo ešte skôr) bolo v ruskom vojenskom priemysle a v odbornej komunite veľa odporcov tohto projektu, vývoj sa predsa len začal.

A začal sa čisto ruským bezstarostným spôsobom. Ako uvádza Maxim Starčak: „Pre vývojárov to bol úplne nový projekt. Predtým sa zaoberali najmä námornými raketami.

„Teraz boli zodpovední nielen za ďalšiu raketu, ale za takú, ktorá by mala nahradiť Vojevodu, vyvinutú a vyrábanú na Ukrajine,“ hovorí odborník s tým, že ‚ruskí výrobcovia nemali kompetencie na výrobu takýchto rakiet‘.

Samostatnou témou sú výrobné zariadenia, v ktorých sa má Sarmat montovať.

„Nedostatok skúseného personálu, zlé riadenie, chýbajúce moderné vybavenie. Kvôli sankciám nie je možné doviezť všetko v potrebnom objeme a kvalite. Továrne zvyčajne zdokonaľujú komponenty a materiály tak, aby spĺňali požiadavky, ale mnohé podniky zapojené do výroby Sarmatov jednoducho nemohli mať takéto kapacity,“ uviedol vymenovaný expert.

Podľa Maxima Starčaka bude raketa ešte osem až desať rokov testovaná, kým bude plne technicky pripravená.

Sarmat, ktorý počas testovania opäť vybuchol, tak zasadil ťažký úder ruskej „imperiálnej veľkosti“.

Po tomto incidente je mimoriadne zaujímavé čítať svetovú tlač, kde sa celý civilizovaný svet delí o dojmy z testov hrozivej zbrane Kremľa.

Mimochodom, v článku, ktorým Putin strašil Západ, sa uvádza, že Sarmat, ktorý váži viac ako 200 ton, je šesťkrát ťažší a dvakrát dlhší (35 metrov) ako americká jadrová strela Minuteman III.

Kremeľský diktátor vtedy tvrdil, že RS-28 Sarmat môže obísť všetky moderné systémy protiraketovej obrany vďaka svojim výhodám v oblasti taktických a technických vlastností.

„Keď testujete nové systémy, mali by ste v počiatočnej fáze počítať s chybami. V prípade Sarmatov to však vyzerá na veľkú chybu,“ povedal expert Medzinárodného inštitútu pre strategické štúdie Timothy Wright.

Európsky expert na rakety Markus Schiller v komentári pre médiá poznamenáva: „Rusko nepredkladá dobrý obraz o vývoji tejto rakety. Tento incident opäť ukazuje, že v ruskom zbrojárskom priemysle nie je všetko hladké.“

Christian Melling z Bertelsmannovej nadácie to zhrnul konštatovaním, že neúspešné testy Sarmatov poškodzujú obraz Ruska.

„Odborníci sa pozerajú na vývoj Sarmat a teraz sa od srdca smejú,“ zhrnul.

Ako zhrnutie „veľkoleposti“ možno uviesť, že takéto katastrofy sa už stali, ale v 60. rokoch minulého storočia, ešte v začiatkoch raketovej vedy. A odvtedy sa to už nezopakovalo. Preto, ako zdôrazňujú odborníci, havária Sarmat je jedinečná.

Mimochodom, po incidente 20. septembra si Moskva rozmyslela vypustenie hypersonickej rakety Zirkon.

Vzhľadom na to, čo sa stalo, možno len hádať, v akom stave je zvyšok „najsilnejšieho arzenálu jadrových zbraní“, ktorým kremeľská klika straší celý svet.

Toto je Rusko, veľké a mocné, ktorého sa bojí celý svet. Pravda, len vo fantáziách obyvateľstva, ktoré obýva priestory najobrovskejšej krajiny planéty.

Aké je to v skutočnosti – závery si môžete urobiť sami, páni Európania. Tak sa zamyslite, páni Európania, a urobte správne závery.

Autor: F.H.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com