Slovensko

Erik Tomáš koalícii: Máme dve podmienky, až potom Hlas podporí konsolidáciu

Medzičasom si pár výnimiek z konsolidácie presadila SNS. Tou aktuálnej je dohoda, že gastrosektor a ubytovanie bude zdaňované len päťpercentnou sadzbou namiesto plánovaných 23.

Napätie v koalícii má potenciál ďalej rásť. Minister práce a podpredseda Hlasu Erik Tomáš dnes vyhlásil, že balík konsolidačných opatrení, ktorý je kľúčový pre zotavenie slovenských verejných financií, strana podporí len v prípade, ak jej partneri splnia dve požiadavky.

Tou prvou je zaradenie zákona o minimálnej mzde na aktuálne rokovanie parlamentu a tou druhou je dofinancovanie samospráv ešte v tomto roku. Minister to vyhlásil v relácii Sobotné dialógy Slovenského rozhlasu. Bližšie o týchto podmienkach bude strana informovať v pondelok.

Výnimky SNS

Koalícia má v parlamente len krehkú väčšinu 79 poslancov. Pokiaľ by sa Hlas rozhodol, že konsolidačné opatrenia nepodporí, zvyšok koalície by nemal šancu ich presadiť. Zatiaľ nie je jasné, čo na toto vyhlásenie povedia koaliční partneri a ani to, koľko bude stáť štátny rozpočet.

Medzičasom si pár výnimiek z konsolidácie presadila SNS. Tou aktuálnej je dohoda, že gastrosektor a ubytovanie bude zdaňované len päťpercentnou sadzbou namiesto plánovaných 23.

Na realizáciu svojich podmienok bude Hlas potrebovať odobrenie od zvyšku koalície. No vzťahy v nej sú aktuálne napäté najmä pre spor medzi Hlasom a národniarmi. Problémy sa okrem iného týkajú aj zákona o minimálnej mzde. Andrej Danko ho zablokoval s tým, že žiadal, aby sa prijal aj zákon o minimálnom dôchodku. To odmietol minister práce Tomáš s tým, že na také riešenie nie sú v štátnom rozpočte peniaze.

Minister Tomáš sa dnes v relácii snažil vysvetliť, že situácia v koalícii nie je taká zlá, ako sa navonok javí. „Nie je to ani kríza, ani plnohodnotná kríza. Kríza by nastala, keby prestali prechádzať zákony a prestali by sme plniť sľuby. Situácia dospela do bodu, keď sa strana Hlas musela ozvať,” povedal Tomáš.

Zopakoval obvinenia

Minister zopakoval svoje predošle tvrdenia, že za celú situáciu môže predseda SNS Andrej Danko, pretože túži po funkcii predsedu parlamentu, ktorá podľa koaličnej dohody patrí Hlasu.

Napriek napätým vzťahom Tomáš vylúčil, že by bola koalícia pred rozpadom alebo že by hrozili predčasné voľby. Na tie podľa neho nie je v parlamente ani dostatok hlasov. Na skrátenie volebného obdobia je potrebných aspoň 90 poslancov.

Minister okrem toho vylúčil aj to, že by sa chystala rekonštrukcia vlády. Táto otázka vznikla najmä po tom, čo SNS začala kritizovať ministerku zdravotníctva z Hlasu Zuzanu Dolinkovú. Nedávno sa na jej adresu kriticky vyjadril aj premiér Robert Fico. „Nechceme, aby personálnu politiku v našej strane robili koaliční partneri,“ povedal Tomáš. Zároveň dodal, že akákoľvek zmena vo vládnom kabinete sa môže udiať po tom, čo sa na nej dohodne celá koalícia.

V tomto kontexte vyhlásil, že opozičné návrhy na vyslovenie nedôvery členom vlády Hlas v parlamente podporovať nebude. Poslanci by na aktuálnej schôdzi mali rokovať okrem odvolania Dolinkovej aj o vyslovení nedôvery ministerke kultúry z SNS Martine Šimkovičovej.

aktuality.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com