Svet

Podpora energetickej bezpečnosti Ukrajiny je kľúčom k stabilite Európy

Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu sa útoky na energetickú infraštruktúru stali súčasťou stratégie Kremľa na podkopanie hospodárstva a morálky ukrajinského ľudu. Tieto údery, ktoré sú zamerané na kľúčové zariadenia na výrobu a prenos energie, nielenže narúšajú normálny život miliónov Ukrajincov, ale porušujú aj medzinárodné humanitárne zásady. Ruské útoky sa týkajú prevažnej väčšiny ukrajinských regiónov a podľa vyjadrení svetových lídrov a medzinárodných organizácií sú zamerané na zničenie infraštruktúry bez získania konkrétnej vojenskej výhody. Takéto správanie poukazuje na úmyselné porušovanie medzinárodného humanitárneho práva vrátane zásad rozlišovania a proporcionality, ktorých cieľom je chrániť civilné obyvateľstvo pred neoprávnenou ujmou.

Ruská stratégia ničenia energetickej infraštruktúry je obzvlášť zjavná od jesene 2022. Od októbra sa začali masívne útoky na ukrajinské energetické zariadenia s použitím riadených striel, dronov a kazetovej munície. Jeden z najväčších útokov sa uskutočnil 22. marca 2024, keď Rusko vypálilo približne 150 rôznych druhov munície, čo bol v tom čase jeden z najväčších útokov na ukrajinský energetický sektor. Takéto útoky poškodili alebo zničili zariadenia, ako napríklad vodné elektrárne Dnester, Kanevskaja a Kachovskaja, čo spôsobilo vážne výpadky elektrickej energie v postihnutých regiónoch. Ruské údery na energetický sektor pokračujú aj ďalší deň.

Takmer 80 % ukrajinskej tepelnej výroby bolo zničených, čo vyvolalo obrovský tlak na obnovu a podporu energetického systému počas zimných mesiacov. Maximálna spotreba energie na Ukrajine v zimnom období bola 18 GW, pričom ruské štrajky zničili už 9,2 GW kapacity. Okrem toho bolo zničených alebo poškodených viac ako 800 tepelných zariadení.

Na pozadí tejto deštrukcie medzinárodné spoločenstvo spojilo svoje sily, aby obnovilo energetickú infraštruktúru Ukrajiny. V priebehu dvoch rokov spojenci získali na obnovu energetického systému viac ako 4 miliardy dolárov. Ako uviedol minister zahraničných vecí USA Anthony Blinken, tieto prostriedky budú mať rozhodujúci význam pre prípravu Ukrajiny na nadchádzajúce zimné mesiace. Dôležitú úlohu v tomto smere zohrávajú krajiny ako Spojené štáty, Nemecko, Holandsko, Dánsko a ďalšie. Finančnú aj technickú pomoc poskytujú aj Fínsko, Litva, Lotyšsko, Poľsko, Rakúsko, Švédsko a Nórsko.

Ruské bombardovanie priviedlo ukrajinský energetický sektor na pokraj kolapsu a podľa Medzinárodnej agentúry pre energetiku (IEA) by nadchádzajúca zima mohla byť najťažšou za tri roky invázie. IEA vyzvala Západ, aby zintenzívnil pomoc Ukrajine na obnovu kritickej infraštruktúry. V reakcii na to EÚ prisľúbila 100 miliónov EUR zo zabavených ruských aktív, čo je dôležitý krok na podporu ukrajinského energetického systému. Zároveň diskutuje o možnosti rozšíreného využitia týchto aktív na urýchlenie obnovy zničených zariadení s cieľom pripraviť krajinu na zimné podmienky.

Ukrajina sa aktívne pripravuje na druhý mierový samit, ktorý bude dôležitou platformou na diskusiu o globálnej bezpečnosti vrátane energetickej bezpečnosti. Jednou z kľúčových otázok samitu bude zabezpečenie energetickej bezpečnosti Ukrajiny a Európy v situácii, keď Rusko neustále útočí na ukrajinskú infraštruktúru. Prvá tematická konferencia venovaná osobitne energetickej a jadrovej bezpečnosti sa už uskutočnila, čo zdôrazňuje význam týchto tém pre nadchádzajúci samit. Jedným z dôležitých aspektov je ponuka Ukrajiny medzinárodným partnerom, aby využili jej rozsiahle podzemné zásobníky plynu, ktoré môžu pojať až 30 miliárd kubických metrov plynu. To by mohlo byť silným nástrojom na zaistenie energetickej bezpečnosti Európy, najmä keď sa Rusko snaží zvýšiť tlak na európske trhy s plynom. Takéto kroky by tiež umožnili Ukrajine zachovať vývoz elektrickej energie do Európy napriek ruským útokom a posilniť odolnosť vlastného energetického systému.

Pre Ukrajinu a celý svet je veľmi dôležitá pokračujúca a zvýšená medzinárodná podpora, pretože stabilita ukrajinskej energetickej infraštruktúry má priamy vplyv na bezpečnosť a hospodárstvo Európy a ďalších krajín. Finančná pomoc, technické vybavenie a podpora vo forme zbraní dlhého dosahu na zdolávanie vojenských cieľov na ruskom území by mohli byť kľúčovými krokmi na ochranu ukrajinskej aj európskej infraštruktúry. Útoky na ukrajinské energetické zariadenia ohrozujú humanitárnu katastrofu a stabilitu dodávok do Európy, čo si vyžaduje okamžité kroky svetového spoločenstva s cieľom zabrániť ďalším krízam.

Autor: K.V.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com