Slovensko

Robert Fico pozval strany PS, SaS a KDH na stretnutie. Niektorí odmietli

Igora Matoviča sa rozhodol Robert Fico na rokovanie nepozvať. „Možno im chýbajú hlasy, možno je to nejaký zúfalý pokus získať väčšinu v parlamente,” špekuluje Šimečka.

Premiér Robert Fico zvolal na utorok stretnutie opozičných strán PS, SaS a KDH. „Keďže patríte ku kritikom obsahu navrhovanej vládnej konsolidácie, dovoľujem si vás ako predseda vlády SR pozvať na stretnutie spoločne s predstaviteľmi Ministerstva financií SR,” píše sa v pozvánke. Stranu Igora Matoviča Slovensko z rokovania vynechal.

Predseda vlády tiež v pozvánke uvádza, že vláda je pripravená zvážiť akékoľvek konštruktívne návrhy týkajúce sa konsolidácie, a to za predpokladu, že konsolidácia bude viesť k plánovaným fiškálnym cieľom.

Účasť na stretnutí už potvrdilo Progresívne Slovensko. „Ja tam prídem, ale nemám najmenšie ilúzie, že by predseda vlády alebo ministerstvo financií chceli reálne počuť naše návrhy ako konsolidovať,” povedal Michal Šimečka s tým, že na stretnutí povie premierovi, čo si o konsolidácii myslí. Predseda PS dodal, že vláda podľa neho ešte nevedie, v akej podobe konsolidácia prejde a mala mesiace na diskusie s opozíciou.

„Možno im chýbajú hlasy, možno je to nejaký zúfalý pokus získať väčšinu v parlamente, ale to dopredu hovorím, že touto cestou nepôjdeme,” špekuloval Šimečka.

Opozičná strana KDH tiež avizovala, že sa stretnutia zúčastní. „KDH predstaví návrhy hnutia pre riešenie konsolidačných opatrení tak, ako sme ich už prezentovali s cieľom, aby občania znášali dôsledky konsolidácie čo možno najmenej,” píšu v stanovisku s tým, že pozvánku sa teda rozhodli prijať.

SaS chce diskutovať v parlamente

Strana SaS pre zmenu na stretnutie nepríde. „Vláda Roberta Fica s nikým o svojich návrhoch nerokovala, teraz na vlastnej koži pociťuje nálady verejnosti. Za stranu SaS môžem deklarovať, že sa takéhoto pokryteckého stretnutia nezúčastníme,” uviedol predseda SaS Branislav Gröhling s tým, že dialóg s opozíciou o konsolidačných opatreniach, potom ako boli schválené na vláde, bude v parlamente, kam patrí. Robertovi Ficovi vyčíta, že sa s opozíciou neradil ani pri Novele trestného zákona a odmietol tiež okrúhly stôl u prezidentky Čaputovej.

Robert Fico si myslí, že rokovanie vytvorí dostatočný priestor pre prezentáciu odlišných návrhov, ako dosiahnuť nevyhnutné úspory vo verejných financiách vo výške 2,7 mld. eur.

Zdroj: aktuality.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com