Komentáre

Útok dronu na Rusko zasiahol muničný sklad v Tverskej oblasti

V noci na 18. septembra zasiahol ruskú vojenskú infraštruktúru veľký útok dronu, ktorý zasiahol muničný sklad v osade Toropec v Tverskej oblasti. V sklade, v ktorom sa údajne skladovali rakety a delostrelectvo, vypukol mohutný požiar po tom, ako na miesto dopadli trosky z bezpilotného lietadla (UAV). Miestne správy potvrdzujú sériu silných výbuchov v dôsledku detonácie uskladnenej munície, pričom rozsah skazy zachytávajú videá z miesta udalosti.

Miestne orgány reagovali evakuáciou obyvateľov do neďalekého mesta Zahidna Dvina. Objavili sa však početné sťažnosti na neorganizovaný proces evakuácie. Mnohí starší obyvatelia sa nemohli dostať na určené zberné miesta na námestí, zatiaľ čo iní zo susednej obce Cykarevo, ktorá leží nebezpečne blízko skladu, sa ocitli odrezaní od sveta kvôli požiaru. Títo obyvatelia dediny údajne čakajú pri miestnom jazere na záchranu, ale nie je dostatok člnov, aby sa do nich zmestili všetci, ktorí potrebujú evakuáciu.

Škody spôsobené tlakovou vlnou sú značné, v miestnych obchodoch a dokonca aj na pohotovostnom oddelení mesta sú vymlátené okná. Ruské úrady naďalej mlčia o úplnom rozsahu škôd alebo o aktuálnej situácii v postihnutých obciach.

Ukrajinská spravodajská skupina Tatarigami z otvoreného zdroja uviedla, že v napadnutom sklade boli uskladnené 122 mm raketové strely pre viacnásobný raketový systém (MLRS) „Grad“ a 82 mm delostrelecké míny. Okrem toho Andrij Kovalenko, šéf ukrajinského Centra pre boj s dezinformáciami, tvrdil, že v objekte sa nachádzal širší sortiment špičkového vojenského vybavenia vrátane protilietadlových rakiet S-300 a S-400 a dokonca balistických rakiet pre systém Iskander. Kovalenko ďalej naznačil, že v zariadení sa začali skladovať severokórejské rakety KN23, čo vyvoláva značné obavy z vojenskej eskalácie Ruska a medzinárodných transferov zbraní.

Tento incident sa pridáva k rastúcemu zoznamu útokov bezpilotných lietadiel zameraných na kľúčové ruské vojenské objekty, čím sa zdôrazňuje zraniteľnosť kritickej infraštruktúry ďaleko za bezprostrednými frontovými líniami vojny.

Autor: Radim Vesely

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com