Svet

Taliansky vicepremiér má na krku obvinenie: On má vlastné plány! Prekvapivé, čo sľubuje

Taliansky vicepremiér Matteo Salvini v utorok prisľúbil, že zostane vo funkcii aj v prípade, že ho odsúdia za to, že v roku 2019 odmietal niekoľko týždňov umožniť lodi s migrantmi zakotviť v talianskom prístave. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Salvini, ktorý je v súčasnosti tiež ministrom pre infraštruktúru a vedie pravicovo-populistickú stranu Liga, tvrdí, že je pripravený odvolať sa v prípade odsúdenia na najvyššom súde a dosiahnuť svoje oslobodenie.

Prípad sa týka roku 2019, keď bol Salvini ministrom vnútra a vydal príkaz, aby loď prevádzkovaná španielskou humanitárnou organizáciou Open Arms nevplávala do prístavu na talianskom ostrove Lampedusa. Loď s takmer 150 migrantmi z Afriky tak uviazla na mori, kde zotrvala takmer tri týždne, až kým jej napokon bolo povolené zakotviť na Lampeduse.

Proces so Salvinim, ktorý je v tomto prípade obvinený zo zneužitia svojich právomocí a odoprenia slobôd migrantom, sa začal ešte v roku 2021, pričom verdikt sa očakáva v októbri. Prokuratúra pre neho žiada šesťročné väzenie. Samotný Salvini označuje proces za spolitizovaný.

“Je to pokus ľavice zaútočiť na vládu a (jej) právo brániť štátne hranice,” povedal v utorňajšom rozhovore pre taliansku televíziu Rete 4. Dodal, že v procese očakáva oslobodzujúci verdikt.

Zdroj: cas.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com