Slovensko

Opozičný poslanec reagoval na konsolidačné opatrenia: Nižšia daň na potraviny to nevyváži, uviedol

Zvýšenie dane z pridanej hodnoty (DPH) o tri percentuálne body bude znamenať výrazný rast cien. Nepatrne nižšia DPH na potraviny ho nevyváži. Poslanec opozičného hnutia Progresívne Slovensko (PS) Štefan Kišš tak reagoval na predstavené konsolidačné opatrenia. Balík opatrení, ktoré majú zabezpečiť konsolidáciu verejných financií na úrovni 2,6 až 2,7 miliardy eur v utorok predstavila vládna koalícia.

“Zvýšenie DPH o tri percentuálne body bude znamenať výrazný rast cien, ktorý zasiahne všetkých. Nepatrne nižšia DPH na potraviny ho ani zďaleka nevyváži,” uviedol Kišš ku konsolidačným opatreniam.

Jedným z konsolidačných opatrení na rok 2025 je aj zavedenie 10-percentného viazania personálnych výdavkov na štátnych úradníkov a zamestnancov vo verejnej službe, čo by malo priniesť 124 miliónov eur. Podľa Kišša sa však vláda na sebe šetriť nechystá, 10-percentné prepúšťanie v štátnej správe je podľa neho jediné výdavkové opatrenie. “Máme dôvodnú obavu, že bude chaotické a uškodí Slovensku,” uviedol Kišš.

Vládna koalícia v utorok predstavila balík opatrení, ktoré majú zabezpečiť konsolidáciu verejných financií na úrovni 2,6 až 2,7 miliardy eur. Vďaka tomu má deficit budúci rok klesnúť na 4,7 % hrubého domáceho produktu. Súčasťou konsolidácie je zvýšenie základnej sadzby DPH na 23 % a zároveň pokles jej zníženej sadzby na 5 %, ale aj zavedenie dane z finančných transakcií pre firmy či zvýšenie firemnej dane od určitej výšky príjmu.

Zdroj: cas.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com