Svet

Zákerný útok Ruska! Otrasné, čo spravili na Ukrajine: Smutné správy

Pri raketovom útoku na ukrajinské čiernomorské prístavné mesto Odesa zahynuli dvaja ľudia, informovali v nedeľu miestni predstavitelia, ktorých vyjadrenie priniesla agentúra AP citovaná agentúrou TASR.

Ukrajinské letectvo v nedeľu uviedlo, že zostrelilo 10 zo 14 bezpilotných lietadiel a jednu z troch rakiet, ktoré ruská armáda v noci na nedeľu vypálila. Zostávajúce drony a rakety zasiahli predmestie Odesy.

Gubernátor Odeskej oblasti Oleh Kiper spresnil, že dvaja ľudia, ktorí prišli o život, boli manželský pár. Dodal, že pri útoku bola zranená ďalšia osoba.

Najmenej 35 ďalších osôb bolo zranených v nedeľu popoludní, keď ruská letecká bomba zasiahla niekoľkoposchodový bytový dom v Charkove. Primátor mesta Ihor Terechov spresnil, že riadená letecká bomba zasiahla 10. poschodie budovy, pričom oheň sa rozšíril na štyri poschodia.

“Svet musí pomôcť brániť Ukrajinu pred ruskými vojenskými lietadlami, pred desiatkami navádzaných bômb, ktoré každý deň pripravujú Ukrajincov o život. Tento teror sa dá zastaviť,” napísal Zelenskyj na Telegrame.

Medzičasom ruské ministerstvo obrany uviedlo, že v noci na nedeľu zostrelilo nad západnými a juhozápadnými regiónmi 29 ukrajinských bezpilotných lietadiel, pričom padajúce trosky nespôsobili žiadne škody.

Uviedlo tiež, že v nedeľu ráno nad Riazanskou oblasťou na západe európskej časti Ruska armáda zostrelila ďalšie bezpilotné lietadlo vyslané z Ukrajiny.

Zatiaľ čo Ukrajina a Rusko pravidelne uskutočňujú nočné nálety dronov na územie nepriateľa, ukrajinskí predstavitelia vo všeobecnosti nepotvrdzujú ani nepopierajú útoky vykonané na území Ruska.Séria najnovších útokov prišla po tom, čo Ukrajina v sobotu opätovne vyzvala Západ, aby jej umožnil použiť rakety dlhého doletu, ktoré poskytol, na zasiahnutie cieľov hlboko v ruskom vnútrozemí. Spojené štáty totiž doteraz povolili Kyjevu používať zbrane dodané Američanmi iba v obmedzenom priestore na hraniciach Ruska s Ukrajinou.

Predstavitelia ukrajinského vedenia argumentujú, že zbrane s dlhým doletom sú pre Ukrajinu životne dôležité v záujme oslabenia schopnosti Ruska zasiahnuť ciele na jej území. Zároveň by tak Rusko prinútili presunúť svoje úderné kapacity ďalej od hraníc s Ukrajinou.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu na sociálnych sieťach opäť vyzval Západ na zmenu politiky v oblasti používania zbraní s dlhým doletom.

Zdroj: cas.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com