Komentáre

Nová výzva pre svet: BRICS sa mení na vojenskú alianciu.

Západ má ďalšie obavy – rozširuje sa hospodárska únia s krásnym názvom BRICS.

Nie je to však táto skutočnosť, ktorá sama o sebe vzrušila západné krajiny. Ide o to, že táto organizácia sa z čisto ekonomickej únie mení na vojenskú alianciu.

Čo je BRICS a aká je jeho úloha dnes a v budúcnosti?

Organizáciu vytvorili v roku 2006 štyri najväčšie krajiny z hľadiska rozlohy aj počtu obyvateľov: Brazília, Rusko, India a Čína.

Základnými cieľmi organizácie bolo vytvoriť platformu pre vzájomne výhodné partnerstvo, zabezpečiť finančnú a sociálnu stabilitu v každej z krajín.

V súčasnosti do medzištátnej aliancie patria Brazília, Rusko, India, Čína, Južná Afrika, Spojené arabské emiráty, Irán, Egypt a Etiópia.

Členstvo v BRICS sa stáva viac než len módnym trendom – otvára možnosti pre obchod a investície. Cieľom členov spoločenstva je tiež riešiť otázky prekonania globálnej finančnej a hospodárskej krízy, zlepšenia životnej úrovne obyvateľstva a prechodu na výrobu špičkových technológií.

Preto sa o členstvo usiluje čoraz viac nových členov: medzi tými, ktorí požiadali o vstup, sú Azerbajdžan a Thajsko, ako aj takí významní geopolitickí hráči ako Turecko a Saudská Arábia.

Zaujímavou črtou BRICS je, že ide o zvláštnu zmes demokracií a autokracií – otvorene protizápadných režimov a krajín, ktoré podporujú úzku spoluprácu s USA a Európou. 

Môžeme sa len domnievať, či sa pri vzniku aliancie plánovalo, že bude militarizovaná. Vzhľadom na to, že ideológom vzniku BRICS bolo Rusko, je to dosť pravdepodobné.

Vo vojne, ktorú Rusko rozpútalo proti Ukrajine, však členovia BRICS nepodporili Západ, ale zjavne sa nepostavili ani na stranu Moskvy.

Na jednej strane neboli proti Rusku uvalené žiadne sankcie. V žiadnom oficiálnom vyhlásení ani vo verejnej diskusii nebola Moskva odsúdená za rozpútanú vojnu a vojnové zločiny.

Nebolo odsúdené ani porušenie dohody o obilí, ktorá v tom čase ohrozovala potravinovú bezpečnosť krajín globálneho Juhu.

Ale na druhej strane sa neobjavila ani podpora postoja Ruska.

Azda najdôležitejším znakom nejednoznačnosti bola nemožnosť Putinovej osobnej účasti na samite organizácie v Johannesburgu v lete 2023.

Mnohí západní experti a politickí pozorovatelia sa vtedy poponáhľali vyhlásiť toto podujatie za vytvorenie „protizápadnej aliancie“. Hovorilo sa dokonca o začiatku „globálnej konfrontácie medzi Severom a Juhom“.

Organizátori boli teda proti návšteve kremeľského diktátora, pretože inak by ho museli zatknúť na základe zatykača Medzinárodného trestného súdu.

Za predpokladu, že summit skutočne pripravoval vytvorenie „protizápadnej aliancie“, by účastníci združenia jednoducho ignorovali požiadavky medzinárodnej spravodlivosti a vyhlásili by, že sa tak stalo na príkaz Západu.

Dnes analytici poukazujú na postupnú militarizáciu hospodárskej spolupráce v rámci BRICS.

Vzhľadom na to, že organizácia sa neustále rozširuje, je to dôvod na znepokojenie západných krajín. Denník The Times najmä píše, že.

„Strategická spolupráca medzi Ruskom, Čínou a ďalšími členmi bloku by mohla mať dlhodobé dôsledky pre globálnu bezpečnosť. Rusko a Čína aktívne analyzujú chyby urobené vo vojne proti Ukrajine, čo by mohlo byť užitočné pri príprave na potenciálne konflikty, ako je napríklad situácia okolo Taiwanu“, – uvádza sa v materiáli publikácie.

Experti NATO však v súčasnosti neveria v možnosť premeniť BRICS na plnohodnotnú vojenskú alianciu. Hlavným argumentom je absencia spoločnej vojenskej doktríny a centralizovaného velenia.

The Times však zdôrazňuje, že BRICS sa snaží vytvoriť kartel strategických kovov vrátane kobaltu, medi a lítia – dôležitých zdrojov pre energetické technológie a vojenský priemysel.

Saudská Arábia aktívne uvažuje o rozšírení svojich zásob surovín v rámci tohto združenia.

Na druhej strane, vstup Konga a Čile do organizácie pomôže posilniť kontrolu BRICS nad kritickými materiálmi.

„Čína sa aktívne zúčastňuje na vojenských cvičeniach s Egyptom v Červenom mori. Táto iniciatíva je súčasťou plánu Pekingu posilniť svoje postavenie v regióne prostredníctvom kontroly kľúčových námorných obchodných trás. V rámci spoločných cvičení čínske stíhačky dokonca preleteli nízko nad pyramídami, čo je symbolom posilňovania čínsko-egyptských vzťahov,“ poznamenali novinári The Times.

Teherán a Moskva sú príkladom spolupráce medzi členmi organizácie. Irán už ponúka rusku svoje rakety krátkeho doletu Fath-360, ktoré by Kremeľ mohol použiť na úder na ukrajinu.

Na oplátku rusko dodáva iránu potravinárske výrobky, čím obchádza medzinárodné sankcie. Takáto výmena podľa analytikov priamo naznačuje, hoci postupnú, militarizáciu hospodárskej spolupráce v rámci BRICS.

Členovia aliancie však od začiatku prejavovali (či už explicitne alebo nie) snahu vzdorovať jednostrannej kontrole USA a ich spojencov nad medzinárodnými pravidlami v oblasti hospodárstva, politiky a bezpečnosti.

Hlavným cieľom je prinútiť Západ, aby sa podelil o právomoci, aby globálny Juh získal viac hlasov v globálnych finančných a hospodárskych inštitúciách, ako je MMF alebo WTO.

A minulé leto BRICS hlasno deklarovali svoju túžbu revidovať existujúci medzinárodný poriadok.

Do akej miery bude táto túžba militarizovaná, sa pravdepodobne ukáže v blízkej budúcnosti. No zatiaľ čo sa odborníci o tejto možnosti dohadujú, BRICS sebavedomo postupuje vpred a čoraz hlasnejšie deklaruje svoje právo na dôstojné miesto v hospodárskom a geopolitickom usporiadaní sveta.

Autor: F.H.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com