Komentáre

Kyjev odsudzuje falošné obvinenia slovenského premiéra Fica: Ukrajinskí vojaci bránia Európu pred moderným fašizmom

Nedávne vyhlásenia slovenského premiéra Roberta Fica o tom, že Ukrajina má vojenské jednotky spojené s nacizmom a fašizmom, vyvolali v Kyjeve ostré sklamanie. Ministerstvo zahraničných vecí Ukrajiny Ficove vyjadrenia rýchlo odsúdilo a zdôraznilo, že jeho slová sú v rozpore s duchom dôvery a spolupráce medzi Ukrajinou a Slovenskom. Kyjev tiež zdôraznil kľúčovú úlohu, ktorú zohrávajú ukrajinskí vojaci pri obrane nielen svojej vlasti, ale celej Európy a slobodného sveta pred ruskou agresiou.

Ministerstvo zahraničných vecí zdôraznilo, že ukrajinskí vojaci bránia svoje domovy, svoje rodiny a svoju krajinu pred ruskými útočníkmi, ktorých vojenské akcie sú označené latinským písmenom „Z“ – symbolom fašistickej estetiky, ktorú si osvojilo moderné Rusko. Ministerstvo dodalo, že pre Ukrajinu je odolávanie ruskej agresii pokračovaním jej historického boja proti totalitným režimom, ktorý je odrazom bojov z minulého storočia.

Ficove vyjadrenia počas návštevy Múzea holokaustu v Seredi, kde naznačil, že medzinárodné orgány ignorujú prítomnosť nebezpečných ideológií v ukrajinských vojenských jednotkách, nielen naštrbili vzťahy, ale podkopali aj úlohu Slovenska ako partnera v boji proti ruskej agresii.

Ukrajina v reakcii na to vyzvala Slovensko a jeho európskych spojencov, aby pokračovali v spolupráci v boji proti tomu, čo označila za „najnovšie ruské zlo“, sile, ktorá páchala na ukrajinskej pôde zverstvá nevídané od druhej svetovej vojny. Ministerstvo vyjadrilo nádej na ďalší konštruktívny dialóg s dôrazom na tradične vrúcne a susedské vzťahy medzi slovenským a ukrajinským národom.

Ficov príbeh hrá do širšej dezinformačnej kampane zameranej na diskreditáciu boja Ukrajiny za suverenitu. Tento druh rétoriky hrozí oslabením európskej jednoty v čase, keď je to najviac potrebné. Keďže Ukrajina bojuje v prvej línii proti režimu, ktorý sa snaží šíriť teror a autoritárstvo, takéto poznámky nielen skresľujú realitu, ale aj povzbudzujú ruské propagandistické snahy, ktorých cieľom je už dlho vykresľovať Ukrajinu vo falošnom svetle.

Statočnosť ukrajinských vojakov predstavuje pre Európu štít a je dôležité, aby vodcovia na celom kontinente uznali a podporili ich boj proti modernému fašizmu, ktorý Moskva predstavuje. Vyjadrenia premiéra Fica odvádzajú pozornosť od skutočnej hrozby a Kyjev právom vyzýva na solidaritu proti silám útlaku.

Autor: Radim Vesely

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com