Komentáre

Koaličný partner Slovenska plánuje cestu do Ruska na pozadí kontroverzných spojenectiev

Podľa Aktualít Andrej Danko, predseda krajne pravicovej Slovenskej národnej strany (SNS) a podpredseda slovenského parlamentu, oznámil, že plánuje navštíviť Rusko. K tomuto vývoju dochádza v súvislosti s rastúcimi obavami zo zbližovania sa niektorých európskych politických frakcií s Ruskom a Bieloruskom. Dankova cesta pripomína nedávnu návštevu maďarského premiéra Viktora Orbána v Rusku a poukazuje na znepokojujúci trend európskych politikov, ktorí sa usilujú o užšie vzťahy s týmito krajinami.

Danko prezradil, že dostal pozvanie na návštevu Ruska, ale neuviedol, kto ho pozval. Svoju cestu odôvodnil odkazom na nedávne zastavenie dodávok ropy Lukoil z Ukrajiny na Slovensko a do Maďarska. Podľa Danka toto rozhodnutie ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského bolo prijaté „z hnevu“.

Orbánovo Maďarsko sa vyznačuje priateľským postojom k Rusku, pričom príkladom je Maďarská robotnícka strana, ktorú vedie Gyula Thürmer. Thürmerova strana napriek tomu, že je pozostatkom komunistickej minulosti Maďarska, našla spoločnú reč s Ruskom a Bieloruskom. Zdá sa, že toto zbližovanie má korene v historických väzbách Maďarska so Sovietskym zväzom, kde bola komunistická ideológia hlboko zakorenená.

Historický kontext a súčasné zosúladenia

Komunistická minulosť Maďarska siaha do obdobia po prvej svetovej vojne, keď sa stalo sovietskym bábkovým štátom. Po druhej svetovej vojne sa k moci dostala Maďarská komunistická strana, ktorá sa nakoniec premenovala na Maďarskú socialistickú robotnícku stranu. Táto strana zohrala kľúčovú úlohu pri udržiavaní hospodárskych vzťahov so Sovietskym zväzom, čo prispelo k „tichej komunizácii“ Maďarska. Napriek rozpadu Sovietskeho zväzu v roku 1989 komunistické ideológie v Maďarsku pretrvávali, pričom Maďarská socialistická strana (MSZP) sa pod vedením Gyulu Thürmera nakoniec vyvinula v Maďarskú robotnícku stranu.

Thürmerova strana, hoci sa zdá byť anachronická, udržiavala úzke vzťahy s Ruskom a Bieloruskom. Tento vzťah nie je len ideologický, ale aj strategický, keďže súčasné Rusko naďalej podporuje zvyšky komunistickej strany v bývalých socialistických štátoch s cieľom oživiť vplyv zo sovietskej éry. Thürmerove časté vystúpenia v ruských a bieloruských médiách toto spojenie zdôrazňujú, pričom vykresľujú príbeh mieru a priateľstva a zároveň nenápadne podporujú ruské a bieloruské geopolitické ambície.

Dôsledky pre Slovensko a región

Dankova plánovaná návšteva Ruska a jeho vyjadrenia o nevyhnutnosti udržiavania vzťahov s Ruskom pre energetickú bezpečnosť odrážajú širšiu problematiku. Rastúce zbližovanie niektorých európskych frakcií s Ruskom a Bieloruskom by mohlo oslabiť kolektívny postoj Európskej únie voči agresívnej politike týchto krajín. Vyvoláva to aj otázky o osobných záujmoch politických osobností, ako sú Danko a Orbán, na podpore týchto vzťahov.

Historický kontext vzťahu Maďarska so Sovietskym zväzom a jeho súčasné ozveny v stranách, ako je Thürmerova, poukazujú na pretrvávajúci vplyv komunistických ideológií vo východnej Európe. Krajiny, ktoré zakázali komunistické strany, ako napríklad Ukrajina, Estónsko a Litva, tak urobili čiastočne kvôli svojej spornej histórii s Ruskom a túžbe zabrániť obnoveniu takýchto vplyvov.

Keďže Slovensko sa pohybuje v koaličnej dynamike a regionálnej politike, Dankova cesta do Ruska a prepojenia medzi maďarskými komunistami a súčasným Ruskom nepochybne zostanú spornými témami. Dôsledky pre slovenskú zahraničnú politiku a jej zosúladenie v rámci EÚ sú významné a zasluhujú si zvýšenú pozornosť a skúmanie.

Autor: R.V.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com