Svet

Exminister spravodlivosti zatknutý za podozrenie z terorizmu: Odmietanie jedla a liekov ako protest proti zadržaniu?

Bývalý tuniský minister spravodlivosti Núraddín Bihajrí bol zatknutý kvôli podozreniu z terorizmu. Informoval o tom tuniský minister vnútra Taufík Šarfaddín. Bihajrí bol zadržaný podľa médií v piatok, od nedele je hospitalizovaný a jeho žena a politická strana, ku ktorej patria, tvrdia, že jeho život je ohrozený.

“Dôvodom na zatknutie je podozrenie z terorizmu. Boli obavy z ohrozenia bezpečnosti štátu a bolo treba konať,” povedal dnes Šarfaddín. Kauza sa podľa neho týka vydávania falošných dokladov totožnosti a certifikátov o občianstve. Okrem iných boli takéto doklady vydané žene zo Sýrie. Šarfaddín povedal, že “osobne dohliadne na to, že sa s Bihajrím bude dobre zaobchádzať”.

Exminister trpí cukrovkou a vysokým tlakom a bol prijatý na kardiológii v nemocnici v Bizerte na severe Tuniska. V nemocnici ho navštívili zástupcovia Vysokej komisárky OSN pre ľudské práva. Člen delegácie povedal, že Bihajrí odmieta jedlo aj lieky, bol pri vedomí a jeho stav nebol kritický.

Predtým ale Bihajrího žena a strana An-Nahda, ku ktorej Bihajrí patrí, oznámili, že exminister je v kritickom stave, leží na “jednotke intenzívnej starostlivosti a jeho život je v ohrození”.

Okrem Bihajrího bol zatknutý ďalší člen An-Nahdy. Právnik tejto umiernenej islamistickej strany dnes povedal, že An-Nahda považuje zadržanie za “politickú záležitosť a zneužitie justície”. Hodlá podať proti prezidentovi Kaísovi Saídovi a ministrovi vnútra sťažnosť za únos. An-Nahda má najsilnejšie zastúpenie v parlamente a nesúhlasí s minuloročným prezidentovým rozhodnutím pozastaviť prácu zákonodarného zboru.

Saíd v júli svoje kroky odôvodňoval tým, že chce vyriešiť vážne ekonomické problémy, s ktorými sa Tunisania stretávajú, a tiež politickú stagnáciu v krajine. Podľa agentúr sa rozrastá počet prezidentových kritikov, a to aj v kruhoch, ktoré Saida spočiatku podporovali.

Zdroj: https://www.cas.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com