Svet

Ak bude Rusko rokovať v dobrej viere, Ukrajnci sú ochotní pristúpiť na rozhovory

Uviedol to ukrajinský šéf diplomacie.

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba na stretnutí so svojím čínskym náprotivkom Wang Im uviedol, že Ukrajina bude v určitej fáze ochotná viesť rozhovory s Ruskom ak bude Moskva rokovať v dobrej viere. Dodal, že v súčasnosti takúto ochotu z ruskej strany nevidí. V stredu o tom informovalo ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí. TASR informáciu prevzala z agentúry AFP, AP a Reuters.

Čínsky a ukrajinský minister sa stretli v juhočínskom meste Kanton. Ide o prvú návštevu vysokopostaveného vládneho predstaviteľa Ukrajiny v Číne od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022.

Podľa hovorkyne čínskeho ministerstva zahraničných vecí Mao Ning si ministri vymenili pohľady na ukrajinskú krízu. „Hoci čas a podmienky ešte nedozreli, podporujeme všetky snahy, ktoré prispievajú k mieru a sme ochotní naďalej zohrávať konštruktívnu úlohu v záujme nastolenia prímeria a obnovenia mierových rokovaní,“ uviedla. „Čína bola vždy pevne odhodlaná podporovať politické riešenie tejto krízy,“ dodala Mao.

V stredajšom vyhlásení Kuleba uviedol, že Ukrajina chce ísť cestou mieru, obnovy a rozvoja. „Som presvedčený, že toto sú strategické priority, ktoré zdieľame,“ povedal a dodal, že „ruská agresia zničila mier a spomalila rozvoj.“

Čína má úzke vzťahy s Ruskom a presadzuje ukončenie vojny spôsobom, ktorý by zohľadňoval záujmy oboch strán. Peking sa zároveň snaží pasovať do roly sprostredkovateľa v konflikte. Minulý rok predstavil svoj vlastný mierový plán a vymenoval osobitého vyslanca pre urovnanie rusko-ukrajinského konfliktu.

Zdroj: https://www.aktuality.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com