Slovensko

PEKELNÝ týždeň je tu: Horúčavy sa vyšplhajú k 40 °C! Schladenie hľadajte na týchto miestach

Prichádza vlna tropických teplôt! Ortuť teplomera sa bude šplhať k 40 °C a Slováci budú všemožne hľadať možnosti, ako sa schladiť. Jednou z nich je osvieženie v tajchoch, na ktoré nedajú dopustiť obyvatelia Banskej Štiavnice a okolia.

Podmienky na kúpanie sme sa pred niekoľkými dňami vybrali vyskúšať nielen my, ale aj veľa nadšencov vodných radovánok. Tí kúpanie v chladnej vode tajchov jednoznačne odporúčajú.

Teploty od utorka vystrelia prudko nahor a koncom týždňa bude na Slovensku ako v rozpálenej peci. Naše počasie bude ovplyvňovať presun vzduchu z Talianska na Balkánsky polostrov a rozšíri sa na sever smerom na Slovensko, Maďarsko a Poľsko, kde sa horúčavy usadia na niekoľko dní. „Popoludňajšie teploty v týchto dňoch budú u nás výrazne nad priemerom, lokálne aj o vyše 12 °C. Naznačené teploty budú na Slovensku atakovať hranicu +40 °C,“ uvádza portál iMeteo.

Počasie sa v Európe stáva stabilnejšie, čo znamená dlhotrvajúcu vlnu horúčav na veľkej časti nášho kontinentu. V rámci nášho územia už Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahy 1. stupňa pred vysokými teplotami, pričom od stredy hlásia dokonca vyšší 2. stupeň. V týchto dňoch hrozia početné úpaly, kolapsy z tepla a náhla vyčerpanosť, a to najmä u seniorov, malých detí a ľudí s chronickými zdravotnými problémami.

Jazero v Banskom Studenci (Kolpašské jazero)

Hoci sa hovorovo nazýva podľa obce Banský Studenec, úplne to nekorešponduje s realitou. Teplota vody na obľúbenom mieste totiž bola ešte o stupeň vyššia ako vo zvyšných dvoch tajchoch. „Je to tu úžasné, je tu urobená pekná kamienková pláž s dreveným mólom. Aj keď nám pred chvíľkou poriadne spŕchlo, už sa stihlo aj vyjasniť a zasa je celkom teplo. Voda má 24 °C, čo je výborné,“ zhodli sa natešené deti zo Stožku.

Teplota vody: 24 °C

Teplotu tajchov v okolí Banskej Štiavnice sme sa rozhodli vyskúšať aj na vlastnej koži – konkrétne v najslávnejšom tajchu Počúvadlianske jazero. Po prvotnom šoku z pocitovej teploty bola voda výborná a ako stvorená na plávanie. Teplota vody bola 23 °C a teplota ovzdušia 21 °C.

Teplota vody: 23 °C

Vindšachta

V Štiavnických Baniach bola pred niekoľkými dňami teplota ovzdušia 21 °C. „Voda je super, má 23 °C a je vážne úžasná,“ povedal nám Jakub (15) zo ZŠ Maximiliána Hella v Štiavnických Baniach. Vodu si pochvaľoval aj učiteľ telesnej výchovy Pavol (35): „Už sme sa dlho tešili na túto akciu a neodradilo nás ani počasie. Sme tu tri triedy od šiestakov po ôsmakov a všetci si to skvelo užívame.“

Teplota vody: 23 °C

Miloš Bubán, internista, gastroenterológ

V takýchto teplách je dôležitý pitný režim, týka sa to najmä malých detí a seniorov, ktorí sú oveľa zraniteľnejší. Tým, že vo vode sa odohrávajú všetky procesy v tele a bunkách, je dostatok vody potrebný. Zo všetkého najlepšie je piť obyčajnú čerstvú pitnú vodu. Nie sladené a bublinkové nápoje. Voda, ktorú pijeme, by nemala byť ľadová, ale skôr vlažná.

Zdroj: cas.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com