Slovensko

Na Slovensko sa valí katastrofa: Po BÚRKACH môže prísť niečo oveľa HORŠIE

Na juhozápade Slovenska sa môžu v nedeľu podvečer vyskytnúť búrky. Vzniknúť môžu aj supercely, ale pravdepodobnosť je malá. Upozornil na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti.

„V nedeľu sa v našej oblasti vlní studený front. Po jeho prechode sa nad západné a stredné Slovensko dostal trochu suchší vzduch, a tak je v tejto časti územia prehánok a búrok menej v porovnaní s východom, kde sú podmienky vhodnejšie. Podvečer však nad juhozápadné Slovensko opäť začne prúdiť od juhu v nižších hladinách vlhší vzduch, čo podporí vznik a vývoj prehánok a búrok,“ ozrejmili meteorológovia.

V silnom výškovom západnom prúdení je podľa nich silný aj tzv. vertikálny strih vetra. Upozornili, že ide o vhodné podmienky na vývoj superciel, ktoré môžu byť spojené s veľkými krúpami, prívalovým dažďom či so silným nárazovým vetrom. Ich výskyt hrozí najmä v Rakúsku na úpätí Álp.

„Postup búrok bude na východ až juhovýchod. (…) Najvyššia pravdepodobnosť spomínaných nebezpečných javov je v juhovýchodnom Rakúsku a západnom, prípadne až centrálnom Maďarsku. Juhozápad Slovenska je na okraji oblasti, ale malá pravdepodobnosť je aj u nás,“ dodal SHMÚ.

Zdroj: https://www.cas.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com