Komentáre

Európe hrozí plynová kríza. Rusko zastavilo dodávky plynu cez Jamal

Dňa 21. 12. 2021 prišla nemecká agentúra Reuters so správou, ktorá môže mať pre situáciu v Európe neblahé dôsledky. V ranných hodinách sa zastavili ruské dodávky zemného plynu do Nemecka pomocou plynovodu Jamal. Nedá sa čudovať tomu, že v reakcii na to ceny plynu v Európe dosiahli svoje maximum, keď prekročili 170 eur za megawatthodinu. Už tak kritická situácia na trhu s energiami sa týmto ešte zhoršila.

Dodávky zemného plynu boli prerušené v pre Európu nepriaznivej situácii

Odborníci sa zhodujú na tom, že prerušenie dodávky plynu prišlo v najhoršom možnom čase. V Európe v týchto dňoch málo fúka vietor, čo má za následok, že produkcia elektriny z veterných elektrární je nedostatočná. Súčasné chladné počasie potom dopyt po energiách znásobuje. Z tohto dôvodu nie je v prípade veľkých mrazov možné v nasledujúcich týždňoch v niektorých európskych regiónoch možné vylúčiť prerušenie dodávok elektriny podnikom a domácnostiam.

Je prerušenie dodávok plynu prostriedkom vydierania?

Európa je v priebehu celého roka vystavená prudkému nárastu cien zemného plynu. Moskva sa dokonca stala terčom útokov, že sa pomocou obmedzovania jeho dodávok snaží donútiť Nemecko a celú Európsku úniu k schváleniu prevádzky plynovodu Nord Stream 2. Tieto obvinenia však Rusko razantne odmieta s tým, že za rastom cien plynu stojí vysoký dopyt a rast cien skvapalneného zemného plynu (LNG), ktorý je do Európy dovážaný z mimoeurópskych oblastí.

SLovensko by sa zastavenie dodávok plynu nemalo dotknúť

Pre obyvateľov Slovenske republiky môže byť utešujúca správa, že prerušenie dodávok plynu pomocou plynovodu Jamal by sa malo len minimálne odraziť v toku plynu do Slovenske republiky. Tá prijíma plyn primárne z iných prepravných trás. Vojtech Meravý, tlačový hovorca spoločnosti NET4GAS, tvrdí, že v súčasnosti sa neočakáva zníženie vstupných objemov do Slovenske republiky.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com