Slovensko

Korčok po stretnutí s novým českým ministrom zahraničných vecí: Naše vzájomné vzťahy sú unikátne

Vzťahy medzi Slovenskom a Českom sú unikátne, pretože nás spája spoločná história. Vyhlásil to v pondelok minister zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR Ivan Korčok (nominant SAS) po stretnutí s novovymenovaným českým ministrom zahraničných vecí Janom Lipavským.

„Česko je naším najbližším susedom, spája nás spoločná história, ktorá robí naše vzájomné vzťahy unikátnymi. Rozhovory potvrdili naše odhodlanie ich kultivovať a pestovať,“ zdôraznil Korčok po stretnutí s Lipavským, ktorého prvá pracovná zahraničná cesta smerovala na Slovensko.

„Dobré vzťahy majú základ v medziľudských vzťahoch. Je to fenomén, ktorý nemá v mnohých oblastiach obdobu. Je to niečo, čo nám môže zvyšok sveta závidieť,“ dodal Lipavský.

Šéf slovenskej diplomacie ďalej uviedol, že obe krajiny majú záujem udržať bilaterálne vzťahy v politickej a hospodárskej oblasti na vysokej úrovni. Česko a Slovensko podľa Korčoka spolupracujú v mnohých ďalších oblastiach, predovšetkým v regionálnych formátoch. Témou diskusie bola preto aj vzájomná spolupráca v regionálnych zoskupeniach s dôrazom na spoluprácu s Maďarskom a Poľskom v rámci Vyšehradskej štvorky (V4).

„Slovensko má záujem spolupracovať všade tam, kde sa na tom dohodnú všetky krajiny, ako aj tam, kde je priestor pre posilnenie presadzovania slovenského záujmu a aj spoločného európskeho záujmu,“ povedal Korčok.

Témou rokovania bola aj regionálna spolupráca v rámci Slavkovského formátu a nadchádzajúce predsedníctvo ČR v Rade Európskej únie.

Zdroj: https://www.cas.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com