Komentáre

Politická kríza v Českej republike, ako to môže ovplyvniť Slovensko?

Dňa 7. decembra sa v Lani uskutočnilo stretnutie prezidenta Miloša Zemana s kandidátom na post ministra zahraničných vecí Janom Lipavským, na ktorom česká hlava štátu odporučila uchádzačovi túto kandidatúru odmietnuť.

Za slová Lipavského na otázku o pravdivosti takéhoto odporúčania zo strany Zemana odpovedal: „Odpoveď nie je jednoduchá, medzi kandidátmi a prezidentom prebieha množstvo stretnutí. Toto je súčasť procesu. K personálnym otázkam sa nemá zmysel vyjadrovať. Táto dohoda je na koaličnej úrovni, takúto dohodu má aj prezident a predseda vlády.“

Zeman v polovici novembra pre televíziu Nova povedal, že očakáva, že návrh bude vetovať u jedného vznikajúceho ministra vlády. Prezident podľa ústavy vymenúva predsedu vlády a na jeho návrh vymenúva ďalších členov kabinetu a poveruje ich riadením ministerstiev alebo iných rezortov. Ústava nehovorí o možnosti vetovať návrh premiéra. Premiér Petr Fiala (ODS) a ďalší začínajúci členovia vlády opakovane vyhlásili, že nemajú v úmysle odísť z vládneho aparátu.

Ľudový predseda a kandidát na podpredsedu vlády a minister práce a sociálnych vecí Marian Jureček povedal, že ak Zeman nesplní návrh na vymenovanie novej vlády, poruší ústavu.

Lipavský v minulosti označil za svoju prioritu návrat k hodnotovo orientovanej zahraničnej politike, ekonomickej diplomacii zameranej na vedu, výskum a inovácie či profesionalizáciu diplomatických služieb. Zahraničnopolitický konsenzus chce hľadať aj na domácej scéne. Chce pracovať na prijatí Magnitského zákona, ktorý má lepšie zabezpečiť ochranu ľudských práv, či na zmysluplnom prepracovaní vzťahov s Ruskom a Čínou.

Jánovi Lipavskému je naklonený aj šéf „Pirátov“ Ivan Bartoš, ktorý sa domnieva, že ide o kvalitného a kompetentného uchádzača o post ministra zahraničných vecí, ktorý reprezentuje aj pripravovaný vládny koaličný program.

Otázkou zostáva len to, v čom ešte nevymenovaný minister zahraničia Ján Lipavský nepotešil Miloša Zemana?

Jan v rozhovore so Zemanom povedal, že nevie, ako prelomiť patovú situáciu s Ruskom. A tiež pre svoje účely Lipavsky naznačil, že chce prehodnotiť vzťahy s Ruskou federáciou, možno je v tom nejaký háčik?

Nie je to nič čudné, pretože podľa posledných udalostí by sa všetky krajiny EÚ, ktoré sú pod takými očami Ruska, mali mať na pozore a ešte raz prehodnotiť svoje vzťahy s touto krajinou. Všetkými prostriedkami, vlastnými aj cudzími rukami, sa snaží získať Európsku úniu pre seba. A teraz sa deje niečo podobné, Zeman svojím správaním podporuje Rusko a ona zasa chce presadzovať lojálneho kandidáta na post ministra zahraničia, aby on zas tak, aby nadväzoval vzťahy s Ruskou federáciou. to jej pristane.

Ako viete, Miloš Zeman je zástancom ruských úradov a teraz sa mu vôbec nevypláca, aby prišiel nový človek a vybudoval si vzťahy, ktoré nie sú prospešné ani pre prezidenta, ani pre Ruskú federáciu.

Napriek tomu to nemá priamy dosah na Slovensko, no ani netreba ostať bokom. Ak sa táto situácia vyvinie tak, ako si to Zeman želá, potom sú obavy, že Rusko svojím konaním zdiskredituje Českú republiku a to môže spôsobiť destabilizáciu Európy ako celku.

Je dôležité pochopiť, že Rusku stačí nájsť jednu páku a potom už pôjde všetko samo. A na to treba mimoriadne upozorniť, lebo potom môžu byť na muške všetci vrátane Slovenska.

Autor: Jane Braun

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com