Komentáre

Ako sa zo zamestnancov stali páni

Úrady práce aktuálne evidujú viac ako 150-tisíc uchádzačov, ktorí sú schopní nastúpiť na niektorú z voľných pozícií na trhu prakticky ihneď. Firmy napriek tomu zúfalo bojujú o nových ľudí.

Ponúk pribúda stále viac a spoločnosti sa tak pretekajú v tom, ktorá poskytne vyšší nástupný bonus alebo zaujímavejšie benefity. Na stole je preto otázka: Skutočne nemá na Slovensku kto pracovať?

Odpoveď už taká jednoduchá nebude. Prilákať zamestnancov sa totiž nedarí ani firmám, ktoré ponúkajú náborový príspevok v stovkách či tisíckach eur alebo dovolenku navyše. Nejde pritom iba o pozície, ktoré si vyžadujú vysokú kvalifikáciu. Nedostatok ľudí je aj na údržbárskych či prevádzkových postoch.

V chudobnejších regiónoch pritom ešte pred niekoľkými rokmi stačilo, že zamestnávateľ sa v inzeráte hrdil napríklad benefitom v podobe vyplácania mzdy načas. Zdá sa tak, že doba, keď ľudia stáli doslova v radoch na prácu, je už dávno preč. Šéfovia malých či veľkých podnikov prestávajú používať frázu „na tvoje miesto čaká tam vonku sto ďalších”, ktorá im neraz úspešne poslúžila ako „vyjednávacia páka” v prípade, že bol zamestnanec s niečím nespokojný.

Dnes sa stoly otočili a silenejšiu pozíciu majú zrazu tí, ktorí sa doteraz museli ticho skláňať pred vôľou svojich šéfov. A, naopak, tí, ktorí využívali strach o mzdu, z ktorej by do konca mesiaca nevyžil azda ani askéta, ťahajú za kratší koniec. Predstavy raných „turbokapitalistov” z 90. rokov minulého storočia o tom, ako to má na trhu práce vyzerať, sú teraz už len smiešnou karikatúrou.

Slovensko sa za tie desaťročia niekam posunulo. Otázkou je, kam. Odborári totiž stále pripomínajú, že iba mať prácu na prežitie vo väčšine prípadov jednoducho nestačí. Reálne mzdy klesajú, pričom výdavky domácností vinou inflácie rastú stále viac. Tu nepomôže ani náborový bonus a z benefitov sa nikto nenaje. Teda pokiaľ k zamestnaneckým výhodám nepatria napríklad ovocné taniere na recepcii zadarmo.

Zdroj: https://nazory.pravda.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com