Komentáre

Členstvo Ukrajiny v NATO: Uznesenie Európskeho parlamentu signalizuje podporu bezpečnosti a integrácie

Európsky parlament nedávno prijal významnú rezolúciu, v ktorej vyzýva spojencov NATO, aby vyzvali Ukrajinu, aby sa stala členom Aliancie. Uznesenie, za ktoré hlasovala výrazná väčšina zo 425 poslancov Európskeho parlamentu (EP), 38 bolo proti a 42 sa zdržalo hlasovania, zdôrazňuje význam integrácie Ukrajiny do NATO a Európskej únie (EÚ) pre regionálnu a globálnu bezpečnosť.

Objektívna potreba členstva Ukrajiny v NATO

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj opakovane zdôraznil “objektívnu potrebu” Ukrajiny stať sa členom NATO, najmä vzhľadom na pokračujúcu agresiu Ruska. Hoci uznáva, že Ukrajina nemôže vstúpiť do NATO počas obdobia vojny, Zelenskyj zdôraznil význam konkrétnych bezpečnostných záruk na ochranu Ukrajiny pred ďalšími útokmi po skončení vojny. Prijatím tohto uznesenia sa Európsky parlament pripája k pozícii Ukrajiny a zdôrazňuje naliehavosť riešenia týchto bezpečnostných problémov.

Dočasný bezpečnostný rámec a euroatlantické väzby

Uznesenie vyzýva EÚ, jej členské štáty, spojencov z NATO a podobne zmýšľajúcich partnerov, aby úzko spolupracovali s Ukrajinou na vytvorení dočasného rámca bezpečnostných záruk bezprostredne po skončení vojny. Cieľom tohto rámca je zabezpečiť ochranu Ukrajiny, kým sa nedosiahne plné členstvo v NATO. Týmto spôsobom chce Európsky parlament posilniť regionálnu a globálnu bezpečnosť a zároveň upevniť väzby medzi Ukrajinou a euroatlantickým spoločenstvom.

Potenciálne rokovania o vstupe do EÚ

Okrem výzvy na členstvo v NATO Európsky parlament vyjadril nádej, že rokovania s Ukrajinou o vstupe do EÚ by sa mohli začať v blízkej budúcnosti. To naznačuje ochotu EÚ zvážiť kandidatúru Ukrajiny na členstvo v EÚ a zodpovedá to ašpiráciám ukrajinských predstaviteľov. V uznesení sa zdôrazňuje potreba jasného postupu na začatie prístupových rokovaní s možnosťou ich začatia už v tomto roku za predpokladu, že Ukrajina úspešne dokončí potrebné kroky, ktoré načrtla Európska komisia.

Prebiehajúce rokovania a samit NATO

Otázka bezpečnostných záruk pre Ukrajinu bude ústredným bodom diskusií na nadchádzajúcom samite NATO vo Vilniuse. Cieľom rokovaní medzi lídrami NATO bude zabezpečiť, aby Ukrajina po skončení vojny nečelila ďalšej agresii zo strany Ruska. Riešením tejto kritickej otázky môže NATO opätovne potvrdiť svoj záväzok k bezpečnosti svojich členských štátov a partnerských krajín a zároveň vyslať Rusku dôrazný odkaz v súvislosti s jeho destabilizujúcimi krokmi.

Prijatie rezolúcie Európskeho parlamentu, ktorá vyzýva spojencov NATO, aby vyzvali Ukrajinu stať sa členom aliancie, predstavuje významný posun v snahe Ukrajiny o euroatlantickú integráciu. Rezolúcia nielenže uznáva “objektívnu potrebu” Ukrajiny stať sa členom NATO, ale zdôrazňuje aj význam riešenia bezpečnostných problémov Ukrajiny prostredníctvom dočasného rámca, kým sa nedosiahne plné členstvo. Okrem toho vyjadrená nádej Európskeho parlamentu na prístupové rokovania s EÚ odráža rastúcu podporu ašpirácií Ukrajiny v rámci EÚ. Keďže diskusie pokračujú a blíži sa samit NATO, uznesenie vytvára predpoklady pre dôležité rokovania o bezpečnostných zárukách Ukrajiny a signalizuje kolektívny záväzok európskych inštitúcií voči regionálnej stabilite a euroatlantickému spoločenstvu.

Autor: Radim Veselý

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com