Slovensko

Na protest pred parlament prišli stovky ľudí, Smer si pripomenul Dubčeka

Bratislava sa stala centrom pripomienok Novembra 1989. Od rána sa na rôznych miestach zapaľovali sviečky, robili pouličné výstavy či kládli vence.

Predstavitelia strany Smer položili vence pod Dubčekovou bustou pred Národnou radou. Presne tak, ako pred rokom. Len tentoraz nebol medzi rečníkmi podpredseda Smeru Ľuboš Blaha. Ten je totiž v karanténe, čo sám ohlásil na sociálnej sieti. Približne poldruha tisícky prítomných mu aj tak zatlieskalo.

Líder strany Smer Robert Fico pripomenul snahy o referendum, vytkol súčasnej vláde jej prešľapy. A potom zopakoval, ako by chcel Smer bojovať s aktuálnou pandémiou. Keďže dopoludnia mala strana svoj pracovný snem v priestoroch Bratislavského hradu, v podstate len zopakoval v kratšej verzii svoj prejav.

„Preto sme sem prišli, aby sme sa poklonili veľkému humanistovi, sociálnemu demokratovi Alexandrovi Dubčekovi,“ vyhlásil podpredseda strany Juraj Blanár. Dodal, že 17. novembra si pripomíname Deň boja za demokraciu a slobodu. Poukázal pritom na aktuálnu situáciu a kritizoval vládu, ktorá podľa neho zabudla na 100. výročie narodenia Dubčeka.

Medzi ľuďmi sa často ozývali slová ako „hanba“ a „fuj“ na adresu vládnej garnitúry či prezidentky Zuzany Čaputovej. ľudia na námestí pred zhromaždením skandovali napríklad aj „rúška dole“. Na záver dav zaspieval pieseň Na Kráľovej holi. Potom sa časť rozišla na ďalšie podujatia, ktoré sa konajú najmä v centre Bratislavy.

V hlavnom meste by sa malo konať približne desať rôznych akcií, ktoré by mali pripomínať 32. výročie novembrových udalostí. Hlavne v centre mesta sú nasadené policajné zložky. Už v utorok policajný prezident Štefan Hamran upozorňoval Bratislavčanov, ktorí sa nechcú zúčastniť týchto akcií, aby sa centru mesta radšej vyhli.

Bratislavskí policajti zatiaľ pri stredajších protestoch nezaznamenali prípady narušenia verejného poriadku alebo inej protiprávnej činnosti. „V súvislosti s dnešnými verejnými zhromaždeniami, ktoré sa konajú na viacerých miestach v Bratislave, prijala polícia adekvátne opatrenia. Bezpečnostnú situáciu priebežne vyhodnocujeme s dôrazom na ochranu života, zdravia, majetku občanov a verejný poriadok,“ uviedli policajti na sociálnej sieti.

Zdroj: https://spravy.pravda.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com