Komentáre

Elektronický gulag: Nový ruský systém mobilizácie vyvoláva obavy z brannej povinnosti a ľudských práv

Nedávne schválenie návrhu zákona Štátnou dumou v Rusku, ktorý umožňuje elektronické predvolávanie brancov, vyvolalo obavy medzi obhajcami ľudských práv a opozičnými odporcami v krajine. Nový mechanizmus známy ako „elektronický register brancov“ umožňuje posielať predvolania brancom elektronicky prostredníctvom aplikácie „Derzhustuky“, ktorá duplikuje tradičné papierové predvolania. Na rozdiel od papierového predvolania sa však elektronické bude považovať za doručené sedem dní po jeho objavení sa v elektronickej podateľni, a to aj v prípade, že o tom príjemca nebol upovedomený.

Odporcovia zákona tvrdia, že ide o formu „elektronického gulagu“, ktorý výrazne obmedzí práva miliónov Rusov, ktorí odišli do zahraničia, najmä tých, ktorí majú v krajine majetok. Nereagovanie na výzvu bude mať za následok okrem iných obmedzení zablokovanie účtov branca, zrušenie vodičských oprávnení a nemožnosť uzatvárať transakcie s nehnuteľnosťami alebo brať pôžičky.

Okrem toho sa zákon vzťahuje na všetkých brancov vrátane tých, ktorí žijú v zahraničí, ktorí sú povinní vrátiť sa do Ruska na odvod alebo čelia rovnakej strate práv ako tí, ktorí nikdy neodišli. Vzhľadom na to, že zákon by mal vstúpiť do platnosti 12. apríla, ochrancovia ľudských práv varujú, že občania, ktorí si neželajú byť povolaní do ruskej armády, môžu čeliť úzkemu oknu na opustenie krajiny pred odoslaním alebo prípravou elektronických predvolaní.

Schválenie nového zákona prichádza uprostred správ o úsilí ruskej armády o nábor 400 000 dodávateľov v roku 2023, čo naznačuje potenciálnu potrebu brancov. Hoci Kremeľ popiera akékoľvek plány na mobilizáciu, kritici zákona to považujú za pokus poskytnúť potravu pre vojnu na Ukrajine.

Stručne povedané, nový systém elektronických predvolaní v Rusku vyvoláva obavy medzi obhajcami ľudských práv a opozičnými odporcami, ktorí ho považujú za formu „elektronického gulagu“, ktorý obmedzí práva občanov, najmä tých, ktorí žijú v zahraničí. Keďže sa očakáva, že zákon čoskoro vstúpi do platnosti, občania, ktorí si neželajú byť povolaní do armády, môžu čeliť úzkemu oknu na opustenie krajiny.

Autor: Radim Vesely

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com